Чудната сила на ракията 23.11 | 10:12
Какви са тайните на напитката научаваме от производителя на „Карнобатска гроздова“

Какво е нужно, за да стане ракията хубава, пивка и запомняща се? У нас вероятно всеки втори има становище по въпроса, но ние решихме да попитаме голям производител. И то не кой да е, а "Винпром Карнобат", от чийто край, Карнобатският, произхождат много от предаваните през поколенията ракиени чалъми.
Още повече че в разгара на есента, когато лозята отдавна са обрани, а зимнината грижливо чака първия сняг, от компанията съобщиха, че "Карнобатска гроздова" отново се завръща на трапезата, с нов и подобрен вкус.
За нея разказва Стоян Стоянов, който освен главен технолог на "Винпром Карнобат", е и главният виновник ракията, станала емблема на цял един град, да е толкова пивка. "Преди седем години събрах изкусните майстори-технолози и си дадохме дума да създадем ракия с неподозирано богат аромат и същевременно мек и балансиран вкус. Издирихме стари рецептури, предавани в Карнобатския край от уста на уста столетия наред. Срещнахме се с някои от най-старите ракиджии, кътащи до ден днешен гроздовата напитка, изварена по уникалната рецепта. От тях научихме, че чалъмът на ракията се крие не само в отлежаването, но и в умелото съчетаване на най-добрите реколти, които години наред опитните майстори съхранявали в дълбоки дъбови бъчви", повдига завесата на изкусния занаят Стоян Стоянов.
Той си спомня как навръх гроздобера през 2005-та година, когато винпромът прибирал една от първите реколти на 20-те си хиляди дка собствени лозя, до него се приближил възрастен мъж от с. Венец. Старият човек му разказал, че в най-плодородните масиви на селото, където днес "Винпром Карнобат" отглежда ракиените си сортове Червен Мискет, Мускат Отонел, Памид и Ркацители, някога дядо му и баща му гледали лозе.
От тогава се знаело, че най-добрата ракия става само от лозя, засадени върху южните склонове в землищата на селата Венец и Лозенец. Но не само гроздето давало чудната сила на ракията. Другаде била скрита тайната, която днес е в ръцете на майсторите-технолози от "Винпром Карнобат". Стоян и до сега помни точните думи на стария карнобатлия: "От мен да знаеш, сине, пивка ще е тазгодишната ракия, сума ти съдове ще напълниш, но не се лакоми да я продаваш всичката. Отделете настрани петдесетина бъчви, нека отлежават. Догодина - още 50 .....И така всяка есен заделяй по малко. На седмата година влезте в избите с твоите момчета и кусайте от всеки дестилат. Тези, дето най-ти легнат на сърце, вложете в новата ракия."
Речено-сторено. От седем години насам, всяка есен до ден днешен агрономите на винпрома влизат в лозята. Грижливо обират на ръка само най-ароматните и узрели зърна на гроздето от сортовете Червен Мискет, Мускат Отонел, Памид и Ркацители. Намачкват го внимателно, така както столетия наред са го правили дедите им. Сетне технолозите прецизно го изваряват и оставят дестилата да отлежи в бъчви от странджански дъб, поръчани специално за "Карнобатска гроздова" при прочути бъчвари. "С вещината на умели дегустатори, година след година отпивахме от гроздовия еликсир и заделяхме настрани само най-пивките дестилати", споделя не без гордост Стоян Стоянов. След тазгодишния гроздобер той и колегите му - технолози влезли в избите на "Винпром Карнобат" и подбрали само най-добрите измежду грижливо отлежавалите реколти. Внимателно ги купажирали, за да получат една великолепна и изключително балансирана ракия.
"Днес ще издам и още една от тайните на новата "Карнобатска гроздова", която гарантира отличния й вкус", загадъчно допълва Стоян Стоянов. "Ключът към високото качество и богатството от аромати се крие в гроздето, което години наред се отглежда по изключително екологичен способ. Грижим се за насажденията си изцяло природосъобразно - така, както са го правили нашите бащи и дядовци. Лозята, от които се правят пивките Карнобатски ракии, се обработват изцяло ръчно – от резитбата до гроздобера. Ето защо днес предлагаме новата "Карнобатска гроздова" на всички ценители, за които насладата от добрата храна и пивката ракия вървят ръка за ръка с природосъобразния живот и грижата за околната среда".
Водещи
-
Внезапно почина Тодор Славков
Внукът на Тодор Живков се отиде на датата, на която и майка му Людмила, и вуйчо му Владимир
21.07 | 23:58
-
Първан Симеонов: Проблемът на правителството е с прекаляването - оттук идват големите грешки
Енергията от 2020 г. не е изчерпана, търси си нов стопанин
21.07 | 18:00
-
Източeн хороскоп за втората половина на юли
Партии започват рокади и реформи, отпускарите ще се радват на повече екзотика, изчислява...
21.07 | 17:45
-
Опасни бактерии са открити по турското крайбрежие
Има ги в крайбрежните райони на Мраморно, Егейско и Средиземно море, бият аларма здравни...
21.07 | 17:30
Най-четени
-
Внезапно почина Тодор Славков
Внукът на Тодор Живков се отиде на датата, на която и майка му Людмила, и вуйчо му Владимир
21.07 | 23:58
-
Хаджигенов за ареста на Благомир Коцев: Не можем да кажем, че това е чиста поръчка
Той заяви, че не може да приеме упреците към съда
21.07 | 10:00
-
Ваучерите за храна, издадени през 2025 г. в лева, ще могат да се ползват до края на тяхната валидност
Те ще бъдат конвертирани в евро на касата
21.07 | 13:00
-
В жегите: Без плаж - от 11 до 16 ч.
Не преяждайте и не пийте алкохол, не влизайте в морето след хранене, съветва лекар
21.07 | 10:15