Чудната сила на ракията 23.11 | 10:12
Какви са тайните на напитката научаваме от производителя на „Карнобатска гроздова“

Какво е нужно, за да стане ракията хубава, пивка и запомняща се? У нас вероятно всеки втори има становище по въпроса, но ние решихме да попитаме голям производител. И то не кой да е, а "Винпром Карнобат", от чийто край, Карнобатският, произхождат много от предаваните през поколенията ракиени чалъми.
Още повече че в разгара на есента, когато лозята отдавна са обрани, а зимнината грижливо чака първия сняг, от компанията съобщиха, че "Карнобатска гроздова" отново се завръща на трапезата, с нов и подобрен вкус.
За нея разказва Стоян Стоянов, който освен главен технолог на "Винпром Карнобат", е и главният виновник ракията, станала емблема на цял един град, да е толкова пивка. "Преди седем години събрах изкусните майстори-технолози и си дадохме дума да създадем ракия с неподозирано богат аромат и същевременно мек и балансиран вкус. Издирихме стари рецептури, предавани в Карнобатския край от уста на уста столетия наред. Срещнахме се с някои от най-старите ракиджии, кътащи до ден днешен гроздовата напитка, изварена по уникалната рецепта. От тях научихме, че чалъмът на ракията се крие не само в отлежаването, но и в умелото съчетаване на най-добрите реколти, които години наред опитните майстори съхранявали в дълбоки дъбови бъчви", повдига завесата на изкусния занаят Стоян Стоянов.
Той си спомня как навръх гроздобера през 2005-та година, когато винпромът прибирал една от първите реколти на 20-те си хиляди дка собствени лозя, до него се приближил възрастен мъж от с. Венец. Старият човек му разказал, че в най-плодородните масиви на селото, където днес "Винпром Карнобат" отглежда ракиените си сортове Червен Мискет, Мускат Отонел, Памид и Ркацители, някога дядо му и баща му гледали лозе.
От тогава се знаело, че най-добрата ракия става само от лозя, засадени върху южните склонове в землищата на селата Венец и Лозенец. Но не само гроздето давало чудната сила на ракията. Другаде била скрита тайната, която днес е в ръцете на майсторите-технолози от "Винпром Карнобат". Стоян и до сега помни точните думи на стария карнобатлия: "От мен да знаеш, сине, пивка ще е тазгодишната ракия, сума ти съдове ще напълниш, но не се лакоми да я продаваш всичката. Отделете настрани петдесетина бъчви, нека отлежават. Догодина - още 50 .....И така всяка есен заделяй по малко. На седмата година влезте в избите с твоите момчета и кусайте от всеки дестилат. Тези, дето най-ти легнат на сърце, вложете в новата ракия."
Речено-сторено. От седем години насам, всяка есен до ден днешен агрономите на винпрома влизат в лозята. Грижливо обират на ръка само най-ароматните и узрели зърна на гроздето от сортовете Червен Мискет, Мускат Отонел, Памид и Ркацители. Намачкват го внимателно, така както столетия наред са го правили дедите им. Сетне технолозите прецизно го изваряват и оставят дестилата да отлежи в бъчви от странджански дъб, поръчани специално за "Карнобатска гроздова" при прочути бъчвари. "С вещината на умели дегустатори, година след година отпивахме от гроздовия еликсир и заделяхме настрани само най-пивките дестилати", споделя не без гордост Стоян Стоянов. След тазгодишния гроздобер той и колегите му - технолози влезли в избите на "Винпром Карнобат" и подбрали само най-добрите измежду грижливо отлежавалите реколти. Внимателно ги купажирали, за да получат една великолепна и изключително балансирана ракия.
"Днес ще издам и още една от тайните на новата "Карнобатска гроздова", която гарантира отличния й вкус", загадъчно допълва Стоян Стоянов. "Ключът към високото качество и богатството от аромати се крие в гроздето, което години наред се отглежда по изключително екологичен способ. Грижим се за насажденията си изцяло природосъобразно - така, както са го правили нашите бащи и дядовци. Лозята, от които се правят пивките Карнобатски ракии, се обработват изцяло ръчно – от резитбата до гроздобера. Ето защо днес предлагаме новата "Карнобатска гроздова" на всички ценители, за които насладата от добрата храна и пивката ракия вървят ръка за ръка с природосъобразния живот и грижата за околната среда".
Водещи
-
Илиян Василев: Руската имперска политика не се е променила през последните векове
Европа остава ключов фактор
12.08 | 11:30
-
Наложени са над 100 глоби за неправилно паркиране при проверките по Северното Черноморско крайбрежие през миналата седмица
Това е резултатът от съвместната двудневна акция, която се проведе по разпореждане на...
12.08 | 11:15
-
Ръст на случаите на COVID-19 у нас през последните дни
Според експертите обаче реалният брой на заразените е по-голям и затова съветват да се правят...
12.08 | 10:59
-
Духовник за параклиса на Седемте рилски езера: Екоактивистите просто си правят пиар, искат някой да ги забележи
На Седемте рилски езера предстои строеж на параклис, посветен на Св. Иван Рилски.
12.08 | 10:45
Най-четени
-
Съдът гледа жалбата на обвинения Красимир Георгиев за мъчения и брутални убийства на животни
През март двамата бяха задържани и обвинени за това, че срещу пари са снимали клипове с...
12.08 | 08:45
-
Ръст на случаите на COVID-19 у нас през последните дни
Според експертите обаче реалният брой на заразените е по-голям и затова съветват да се правят...
12.08 | 10:59
-
Локализиран, но не загасен, е пожарът край сунгурларското село Скала
Фронтът на огъня е над 10 км. Гори основно борова гора, съобщи областният управител Владимир...
12.08 | 08:59