Ще надживее ли Земята Слънцето? 19.09 | 14:17

Според учени не е задължително гибелта на нашата планета да се случи

От Елена Коцева

Земята може да преживее гибелта на Слънцето – поне теоретично.

Това е мнение на група учени, представили резултатите от изследването си по време на конференцията "Екстремни слънчеви системи", а кратко изложение на материалите им дава ScienceNOW.

В рамките на изследването и предвижданията на далечното бъдеще на Земята се посочва, че Слънцето първоначално ще се превърне в червен гигант и постепенно ще изстине до малко бяло джудже, тъй като като ще изхвърли излишната материя.

Според разпространеното мнение, Земята не може да съществува без силата на Слънцето и животът на нея би трябвало да загине, а след това тази съдба да обхване и цялата планета.

Според учените обаче, това не е задължително да се случи. По думите им всичко зависи от това, по какъв начин Слънцето ще изхвърля излишната си материя. Така например при един от сценариите, Земята може да бъде отблъсната на по-далечна орбита, което ще ѝ позволи да преживее разрастването на звездата, пише Lenta.ru.

При този ход на нещата паралелно на планетата ще действат и ще влияят мощни приливни сили от страна на Слънцето, които ще дърпат планетата към гиганта. Нищо чудно този процес да се окаже изключително силен, а да се предвиди интензитетът би било изключително трудно.

Може и Земята да бъде изхвърлена на орбита с голям радиус, но това също не гарантира оцеляване на планетата обаче, допълват учените при един втори сценарий. При него например се разглежда като възможен сблъсък на Земята с Марс, а това би било фатално, защото по-скоро ще доведе до разрушаване на двете небесни тела.

Но ако нашата планета се размине от сблъсъка с Марс, то след това може да се окаже в годната за обитание зона около бялото джудже и да продължи своя живот.

В средата на август месец учени откриха следи от сблъсък на планети в системата на бялото джудже NLTT 43806 на разстояние около 50 светлинни години от Земята. Тогава в спектъра на бялото джудже бяха открити елементите желязо и алуминий и то в доста голямо количество.

Според мнението на учените тези елементи са резултат от падането на остатъци от каменисти планети.

На последната конференция "Екстремни слънчеви системи" отново бяха представени резултати от изследване на джудже GD61, което също се е оказало "под дъжда" на такива каменисти планети.

Водещи

Най-четени