Японец изкачи 14-те най-високи върха 11.06 | 20:46

Така стана 30-ият човек в света, покорил най-високите върхове

От Олга Андреева

Японски алпинист, който почти беше убит от лавина през 2007 г., приключи успешно изкачване в Непал миналия месец, с което стана първият японец, покорил 14-те най-високи планински върха в света.

"Откакто се помня искам да катеря планини", заяви Хиротака Такеучи в Катманду, Непал. "Винаги ми е било детска мечта да покорявам високи върхове."

От Непалската асоциация по алпинизъм потвърдиха, че Такеучи е изкачил 8167-метровия връх Дхаулагири на 26 май, с което е приключил успешно 17-годишната си мисия.

Всички 14 най-високи планински върха, включително Еверест, K2 и Канченджунга, се намират в планинските вериги Хималаи и Каракорум в Азия. Такеучи е тридесетият човек в света, изкачил всички 14 върха, но първият японец.

Такеучи планира да се върне в Хималаите, за да изкачи още един връх там през следващата година. "Ще продължа да се катеря, докато тялото ми го позволява", казва той.

Планът на Такеучи да покори най-високите върхове за малко не завърши със смъртта му през 2007 г., когато лавина в планината Гашербрум го влачи около 300 метра и напълно го погреба в снега.

Тогава двама германски алпинисти загинаха, а трети пострада тежко. Такеучи обаче беше спасен от други планинари и транспортиран с хеликоптер.

Водещи

Най-четени