Японците посрещат годината с "Битката на четките" 05.01 | 11:57

Националният конкурс по калиграфия събира на едно място млади и стари

От Елена Кирилова

Хиляди хора на всякакви възрасти, от малки деца до 80-годишни мъже и жени, се събраха в Токио, за да се включат в "битката на четките" – годишен национален конкурс за калиграфия, съобщава Reuters.

Състезанието по красиво писане е ритуал, който се провежда в Япония в началото на всяка година. Всеки от участниците пише своите решения и надежди или рисува своите късметлийски герои, използвайки четка от конски косми и мастило от дървени въглища.

Тази година конкурсът посрещна с "Добре дошла" годината на дракона. В събитието се включиха и деца от префектурата Фукушима, която се бори с най-тежката ядрена криза в света за последните 25 години, причинена от земетресението и вълните цунами миналата година.

"Не бях сигурна дали ще мога да пиша добре, но се справих по-добре отколкото си мислих и мисля, че това е чудесно", обясни Натсуми Язауа, 14-годишно дете от Фукушима, пропътувало стотици километри, за да се включи в състезанието.

На всички участници, които са на възраст между четири и 85 години, бе възложено да пишат китайски йероглифи, включително "Годината на дракона". Шедьоврите си те трябвало да завършат точно за 24 минути.

74-годишната Етсуко Саотоме заяви, че участието й в битката на четките я кара да се чувства отново млада и я зарежда с енергия, тъй като може да пише редом с малки деца.

Всички произведения вече са събрани и ще бъдат разгледани от съдии, които ще се съобразят с различните правила на конкурса. Победителите ще бъдат обявени на 22 януари.

Калиграфията е широко разпространено и почитано изкуство в много части на Азия. Смята се, че самият акт на писане на китайски йероглифи изостря ума и подобрява концентрацията.

Водещи

Най-четени