МВР има абсурден проблем с растенията канабис 12.06 | 09:30

От нива може, от саксия – не

От iNews.bg

МВР има абсурден проблем с растенията канабис, които се отглеждат в саксии, както и в т.нар. домашни оранжерии. Това става ясно от промени в наредба, качени за обществено обсъждане на сайта на силовото ведомство, пише Mediapool.

Оказва се, че в момента няма нормативен ред за унищожаването на тези растения. Такъв е предвиден само за засадените по ниви, т.е. на терен. Заради липсата на правила се оказва, че канабисът от саксии не може да бъде унищожен, както се постъпва с другия. Освен това митниците, които би следвало да съхраняват наркотици, когато те са веществени доказателства, понякога бавят приемането им, което пък води до забавяне и на делата за наркотици.


От нива може, от саксия – не

Всичко това се случва заради пропуски в наредба, която указва как се взимат проби от растения като канабис или пък други – опиев мак, кокаинов храст и т.н. По правило, когато такива бъдат отглеждани незаконно и открити при полицейска операция, от тях се взимат т.нар. представителни проби, на които да се направи експертиза и съответно да бъдат използвани като доказателства. При канабиса това са листата, цветовете и плодните връхчета. При мака – главите и стеблата без корените, а при кокаиновия храст – листата.

След това всички растения трябва да бъдат унищожени. Методите са два – разораване на терена и изгаряне на продукцията. Нито една от двете процедури обаче не може да се приложи за растенията, отглеждани в саксии.

Това води до следния абсурд, описан в доклад на вътрешния министър Калин Стоянов:


"Предвиденият ред в наредбата се отнася до съхраняване и унищожаване на наркотични растения - засети с марихуана ниви и площи, при които се изземат представителни проби на място от съответната нива, а останалото количество следва да бъде унищожено чрез изгаряне и разораване на нивата или площта. Към момента в наредбата липсва правна уредба относно случаите, в които се изземва марихуана и/или други наркотични растения, засети и отглеждани в домашни условия (в саксии) или импровизирани помещения - "оранжерии".

Така в един момент се оказва, че полицията просто не знае какво да прави с тях. Опцията е да ги предадат на митниците, но пак поради липсата на правила е установен "неформален ред".

Проблем след проблем

Неформалният ред означава следното – при изземване на веществено доказателство разследващите се обаждат в агенция "Митници" за предварително запазване на дата и час. Обикновено това е след около два месеца.

"Забавянето от повече от два месеца на предаването на наркотичните вещества прави невъзможно приключването на досъдебните производства от тази категория в разумни срокове, тъй като наблюдаващите прокурори изискват да бъде приложен към материалите по конкретното досъдебно производство и приемо-предавателен протокол от Централно митническо управление, какъвто не може да бъде приложен, тъй като наркотичните вещества не са предадени", посочва вътрешният министър.

Затова се предлага в бъдеще наблюдаващият прокурор да пише изрично постановление, с което да се нарежда унищожаването на откритите растения. Те пак ще се изпращат в митническите управления.

Водещи