МВФ и Световната банка продължават да мълчат относно валутните спорове 11.10 | 11:05

Без консенсус не може да има ефективно решение, твърди управителят на МВФ Доминик Строс-Кан

От Ивайло Ачев

Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) приключиха тридневна среща, на която в крайна сметка не беше взето категорично решение за действие срещу разгарящата се валутна война, предаде АФП.

Още в събота (09.10.10) МВФ съобщи, че ще е му необходимо повече време да завърши проучването си относно движението на юана. Китайската валута и определянето на нейния курс отдавна са въпрос на спор между Китай и САЩ, но в последно време нещата се изостриха неимоверно.

„Докато монетарната система в глобален мащаб се оказа достатъчно устойчива, то колебанията и уязвимостта като резултат от увеличаващите се дисбаланси, волатилност на капиталовите потоци и валутните движения си остават сериозен проблем. Ще съсредоточим вниманието си именно в подобряването на положението в тези области“, казват от МВФ.

Запитан защо най-могъщите финансови организации в света не могат да намерят решение или поне да вдъхнат увереност на пазарите с по-конкретен план, управителят на МВФ Доминик Строс-Кан отвърна: „Има само една пречка – липсата на съгласие между членовете на организацията. Не вярвам, че може да има каквито и да е ефективни мерки без консенсус.“

Водещи