МЗ получава 9,7 млн. лева за изграждането на информационна система 14.07 | 07:17

Средствата се предоставят по ОП „Развитие на човешките ресурси”

От Петя Михайлова

Министерство на здравеопазването ще получи 9.7 млн. лв. за изграждането на електронна здравна система, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Средствата се предоставят от МТСП по схема "Национална здравно-информационна система" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”. Чрез електронната система ще се подобри ефективността и управлението на здравеопазването, а оттам и качеството на предлаганите услуги.    

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов ще подпишат договора за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ утре -14 юли. Церемонията ще се проведе от 10.00 часа в сградата на Министерство на здравеопазването.

Министерство на здравеопазването е конкретен бенефициент по схемата, а договарящ орган Министерство на труда и социалната политика. Проектът се изпълнява по Приоритетна ос 6 – повишаване ефективността на институциите на пазара на труда, социалните и здравни услуги. Договорът ще се реализира до 2013 година за общо 27 месеца, а бюджетът му е в размер на 9 729 833 лева.

Основната цел е подобряване на здравните услуги на всички нива, чрез използване на съвременни информационни и комуникационни технологии. Очакваните ползи от изграждането на национална здравно-информационна система са повишена ефективност на системата на здравеопазването, включително медицинското обслужване при оптимизирани разходи; повишаване възможностите на пациента за избор на здравни услуги чрез осигуряване на достъп до информация; създаване на нови взаимоотношения между гражданите и здравния специалист, при които решенията се вземат с участието на двете страни.

Водещи

Най-четени