МС предлага промени при някои аспекти от дейността на търговците 25.01 | 14:11

Пререгистрацията е в основата на промените

От Ивайло Ачев

Министерският съвет одобри промени в Закона за Търговския регистър, свързани с търговците и предлага на Народното събрание да ги приеме.

Първата от приетите от кабинета промени урежда статута на търговците, поискали пререгистрация, която им е отказана с влязъл в сила акт. В такъв случай те се приравняват на търговците, които не са поискали пререгистрация.

По силата на Търговския закон длъжник, който стане неплатежоспособен или свръхзадължен, трябва в срок от 30 дни да поиска откриване на производство по несъстоятелност. С предлаганите нови текстове се въвежда възможност непререгистрираните търговски дружества и кооперации да подадат молба за обявяване в несъстоятелност, като е отчетен фактът, че тези търговци са с прекратена дейност и не могат да искат само откриване на производство по несъстоятелност. Във връзка с това е предвидена и служебна пререгистрация на търговците въз основа на акт на съда по несъстоятелността.

Въвежда се и възможност за непререгистрираните търговски дружества и кооперации, чиято дейност е прекратена по силата на закона, да извършат пререгистрация с цел развитие на производството по ликвидация. Досега това можеха да направят само трети заинтересовани лица.

От началото на тази година в сила влезе разпоредба, която урежда реда за даване на указания от длъжностното лице по регистрацията и правните последици от неизпълнението им, когато към заявлението на търговеца за вписване, заличаване или обявяване не са приложени всички документи, които се изискват по закон, или когато не е платена дължимата държавна такса.

Изпълнението на нормата на практика обаче се оказа невъзможно поради липса на изградена функционалност в информационната система на търговския регистър. Затова се предлага тя да влезе в сила от 1 юни тази година.

 

Водещи

Най-четени