Мая Манолова е новият омбудсман на България 30.07 | 12:18

129 депутати гласуваха за нея

От iNews.bg

Мая Манолова е новият омбудсман на републиката. Това решиха депутатите след тайно гласуване с бюлетини в четвъртък.

 Кандидатурата на народният представител от БСП беше подкрепена от 129-ма народни представители.

 Другият номиниран за поста беше настоящият омбудсман Константин Пенчев.

Мая Манолова достойно ще оправдае избора на НС - да отстоява правата и свободите на българските граждани, заяви по-рано лидерът на БСП Михаил Миков.

"Била е народен представител и в управление, и в опозиция. Изключително активна в отстояване интересите на гражданите тогава, когато е била в управление”, посочи Миков и припомни, че по нейна инициатива е била създадена комисията за работа с гражданското общество, а в парламентарния контрол и законодателната дейност, винаги е защитава правата на обикновения човек, допълни депутатът. 

"Благодаря на всички, които ме подкрепиха за увереността, че ще бъда ефективен, истински и достоен защитник на българските граждани. Благодаря и на тези, които не ме подкрепиха, защото ще имам предизвикателството да докажа, че мога да бъда добрият омбудсман”, заяви самата Манолова от парламентарната трибуна. 

Тя не скри, че парламентът ще й липсва. "Ще ми липсва парламентарната трибуна, страстта на парламентарната битка. Но ми предстои друга, не по-малко важна битка - тази за правата на българските граждани”, каза още тя.

Манолова обеща на колегите си да не се разделят за постоянно, защото омбудсманът има работа и в парламента. "Винаги, когато се обсъждат важни законопроекти, отнасящи се до правата на българските граждани, съм убедена, че ще работим добре заедно”, заключи Мая Манолова.

Водещи

Най-четени