"Микробна тъмна материя" в еволюцията на сложните клетки 08.05 | 09:45

Нови микроби са липсващо звено в развитието на сложния живот

От iNews.bg

В ново проучване, публикувано в Nature, изследователски екип от университета Упсала в Швеция показва открити нови микроби, които представляват липсващо звено в развитието на сложния живот.

Проучването хвърля светлина върху това как преди милиарди години сложните типове клетки, които съставляват растенията, гъбите, животните и хората, са еволюирали от прости микроби, пише Sciencedaily.

Клетките са основните градивни елементи на живите организми на нашата планета.  Клетките на бактериите и микробите са малки и прости, но всички видими организми притежават големи и комплексни клетки. От доста време насам произходът на тези комплексни клетки е мистерия за научните среди, но сега изследователите от университета в Упсала са открили нова група микроорганизми, които представляват липсващо звено в еволюционното преминаване от прости към сложни клетки.

През 70-те години на ХХ век популярният биолог Карл Восе открил съвсем нова група от микроорганизми (археите) и установил, че те представляват отделен клон от Дървото на живота – откритие, което удивило научното общество по онова време. Въпреки че клетките на археите били малки и прости като на бактерии, изследователите открили, че тази група микроорганизми е по-близка до организми със сложни клетки, познати като еукариоти. Това обърквало учените цели десетилетия: как е могло еукариотите да са произлезли от простите клетки на археите?

Изследователите от университета в Упсала в сътрудничество с университетите в Берген (Норвегия) и Виена (Австрия) съобщават за откриването на нова група археи – локиархеоти – и я идентифицират като липсващо звено в произхода на еукариотите.

Всичко за новата група археи можете да научите в Мегавселена.


Водещи

Най-четени