Археолози откриха гроба на "спящата красавица" 10.06 | 13:00

Според изследователите на мястото на разкопките от 100 по 940 г. е съществувало царство Аскум

От Антония Михайлова

Жена, подобна на героинята от приказката "Спящата красавица", са открили английски учени при разкопки в Северна Етиопия.

В продължение на шестседмични разкопки в северната част на страната английските археолози са открили 11 гроба с "нетрадиционно" по думите им съдържание. Най-много вниманието на изследователите привлякло момиче, което екипът на Луиз Шофилд нарекъл "спящата красавица".

До останките е открит молив за очи и флакон със сълзи на починалата. Изследователите смятат, че тя е била красива и горещо любима. "Тя беше обърната настрани, брадичката ѝ беше подпряна от ръка с красив бронзов пръстен. Била е погребана с лице към необичайно по форма римско бронзово огледало", казва Шофилд.

Изследователите отбелязват, че на мястото на разкопките приблизително от 100 по 940 г. е съществувало царство Аскум с едноименна столица. То е обединявало Етиопия, Еритрея, Западен Йемен, южната част на Саудитска Арабия и Судан.

Римското огледало, открито в хода на разкопките, както и други римски артефакти имат голямо значение. Според Шофилд всичко известно за Аскум досега е датирало от IV-V в., докато сегашните находки принадлежат на I-II век. Това сочи, че древната държава е имала търговски отношения с Рим доста по-рано.

Водещи

Най-четени