Астрономи любители откриха секретния кораб на САЩ на орбита 29.05 | 12:22

Този път X-37B лети по-ниско от когато и да било преди

От Антония Михайлова

Наблюдатели от САЩ изчислиха орбитата на безпилотния кораб X-37B, пуснат на 20 май, съобщил един от участниците в изследователската група.

"Наблюдателите забелязаха апарата на орбита на височина от 312 до 325 километров с наклонение 38 градуса към екватора. Този път той се намира на по-ниска орбита от когато и да било преди", казва астрономът любител Тед Мовчан. Специалистът отделно отбелязва, че траекторията на орбитата се повтаря на всеки два дни, тоест може да се говори за разузнавателен характер на мисията.

Програмата X-37 съществува от 1999 година, в рамките ѝ са пуснати четири апарата. Задачата на първите три старта била засекретена изцяло. Четвъртата мисия, започнала на 20 май, според официалната версия има две основни цели – изпитание на електродвигател и наблюдения на материали в космическа среда.

Автоматичната платформа Х-37В, създадена от НАСА съвместно с Boeing, се явява универсална благодарение на това, че може да бъде адаптирана под огромен брой разнообразни задачи и позволява резултатите от изследванията да се връщат на Земята за продължаване на работата.

Някои експерти смятат, че Х-37В може да бъде използван за шпионаж и изваждане от строя на спътници. Официални представители на Пентагона опровергават тези твърдения и уверяват, че програмата е замислена за изучаването на нови технологии, допълва Lenta.ru.

Водещи

Най-четени