Астрономи получили сигнал от обитаема планета 08.03 | 12:45

Съществува или не съществува Gliese 581d?

От iNews.bg

Британски астрономи твърдят, че са успели да фиксират сигнал от дълбините на космическото пространство. По думите им той може да идва от потенциално обитаема планета.

Източникът на сигнала е планетата от земен тип Gliese 581d. По-рано учените вече са съобщавали за този загадъчен свят. Планетата се намира на 20 светлинни години от Земята в съзвездие Везни, размерите ѝ двойно превишават земните, а условията на повърхността са благоприятни за съществуването на органичен живот – Gliese 581d се намира в обитаемата зона около своята звезда, има океани и атмосфера.

За първи път за сигнали от Gliese 581d астрофизиците съобщиха още през 2010 година. Тогава обаче те бяха наречени космически шум, създаван от родителската звезда – червеното джудже Gliese 581.

С това обаче категорично не са съгласни изследователите от университета "Куин Мери" и университета на Хартфордшър във Великобритания. Ръководителят на астрономите, занимаващ се с изучаването на тези сигнали, твърди, че те имат правилна цикличност.

Този факт според учените е явно свидетелство за съществуването на планетата. Британските астрономи възнамеряват да докажат версията си с нов модел за изучаване на сигналите.

Подробности за Gliese 581g и новини от света на науката можете да научите в "Мегавселена".

Водещи