Атомният часовник отбеляза невиждан рекорд 22.04 | 09:46

Новите устройства са на базата на стронций и ще избързат или изостанат с една секунда чак след 15 млрд. години

От iNews.bg

Учени представиха нова версия на атомни часовници на базата на стронций, които ще избързат или изостанат с една секунда чак след 15 млрд. години, се казва в статия, публикувана в сп. Nature Communications.

В съвременните атомни часовници лазерите задържат атомите и забавят тяхното движение, така че те се охлаждат до температура, близка до абсолютната нула.

Също така лазерното лъчение кара електроните на атомите да преминават между енергийните нива. В основата на работата на часовниците лежи регистрацията на тези преходи – тяхната точност зависи от това, доколко точно се измерва честотата на преходите.

Второто ключово качество на часовниците е стабилността. Тя се определя от това, доколко съвпадат периодите от време между самите преходи. Стабилността, по-конкретно, определя колко дълго трябва да работи часовникът, за да постигне необходимата точност.

В началото на миналата година физици под ръководството на Чун Йе от Националния институт на стандартите и технологиите на САЩ в Боулдър представиха нов модел на атомни часовници, които ще избързат или изостанат с една секунда след 5 млрд. години, което стана новият абсолютен рекорд по точност.

Както отбелязват изследователите, в момента на презентацията на часовниците разработката била само пробна и междинна версия, чиято работа можело и трябвало да се подобри.

Как учените са успели да утроят точността можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени