В клетките на човека има над сто "чужди" гена 18.03 | 13:26

Британски учени са анализирали геномите на 40 вида животни

От iNews.bg

Учени от Кеймбриджкия университет (Великобритания) изясниха, че с еволюцията в клетките на животните попадат гени на други форми на живот, получени от бактерии, едноклетъчни организми и вируси.

Така нареченият хоризонтален пренос на гени, когато организмът предава генетичен материал на друг, който не се явява негов потомък, е характерен за бактериите и други едноклетъчни, но досега не са установявани свидетелства за попадане на "чужди" гени в клетките на висшите животни.

Британските учени анализирали геномите на 40 вида животни – от плодовите мушици до маймуните и човека. Изследователите се опитали да подберат в базата максимално сходни гени както на животни, така и на по-примитивни форми на живот – растения, гъби, бактерии и вируси.

В резултат били открити около сто гена, които са попаднали в организма на животните чрез хоризонтален пренос – при човека се намерили 145 такива.

"Чуждите" гени играят важни роли в обмяната на веществата и имунните реакции, но определянето на точния механизъм на тяхното попадане от примитивните същества към човека изисква допълнителни изследвания.

Още новини от света на науката можете да откриете в "Мегавселена".

Водещи