Вулканите сеят разруха и обновяват Земята 20.04 | 10:01

Защо изригват вулканите? В нова поредица от статии "Мегавселена" ще разгледа една от най-големите природни стихии

От iNews.bg

Изригването на вулкан може да бъде истинска катастрофа, носеща загуби на човешки живот, обширна разруха, понякога вулканите дори изтриват от лицето на Земята цели планини, острови и градове.

В това е и същността на вулканите – те обновяват лицето на планетата, изхвърляйки камъни и минерали от недрата на Земята. Тези строителни материали дават живот на нови земи и храна за растенията.

Защо изригват вулканите? Защо изхвърлят пепел високо в небето или се разливат в реки от гореща, течна лава? Колко точно вулканолозите могат да предскажат изригване и да спасят живеещите наблизо хора?

Вулканите са добър пример за две страни на природните явления. Когато спят, те се превръщат в снежни красоти, заобиколени от екзотичните ландшафти, създавани от лавата. А активният вулкан бълва своята мощ във вид на неистови звуци и огън.

Най-добрият начин да разберем вулканите е да преживеем едно от най-внушителните изригвания в историята.

Планината се събуди

На 20 май 1883 г., след 200-годишен сън, неочаквано се пробужда един от трите вулкана на остров Кракатау (Индонезия). Планината трепери, дими и изстрелва облак пепел и пара на височина около 11 км.

За щастие на обраслия с растителност остров не живее никой. Но хората на преминаващите кораби и жителите на островите Ява и Суматра чувстват, чуват и усещат мириса на това събитие.

Три месеца след основното изригване местните жители виждат изригване. Хората се събират, за да наблюдават завладяващото представление на вулкана. На 26 август започва истинското шоу – смъртоносен финал, който никой не очаква.

Нарастващата серия от дневни и вечерни изхвърляния създава огромни вълни, носещи черна пепел. Първите 18 цунами заливат близките острови. Пет други взрива, започнали на следващата сутрин в 5,30 часа, създават нови цунами и градушка от горящи скали пепел.

Кракатау не спира дотук. В 10,02 часа сутринта силен взрив разкъсва острова на парчета. За секунди две трети от покритите с планини земи се разлитат на части. Облак черна пепел се издига на 50 километра в небето. Звукът от взрива е най-силният от всички в историята и се чува в Индийския океан. Вълните, предизвикани от земетресението, се отразяват от противоположната страна на земното кълбо и се връщат обратно в продължение на пет дни, звънейки в стените на планетата като камбана.

Изригването на Кракатау през 1883 г. отнема живота на около 36 500 души. Разказ на една по чудо оцеляла свидетелка можете да прочетете в Мегавселена и да разберете какво е вулканична система.

Водещи