Да си кажем всичко на извънземните! 05.04 | 10:00

Цялата информация от интернет да бъде изпратена в Космоса, искат от SETI

От iNews.bg

Човечеството е заело прекалено пасивна позиция в търсенето на извънземни цивилизации. Необходимо е кардинално да се измени подходът и активно да заявим за себе си във Вселената, а именно да изпратим в Космоса цялата натрупана информация в интернет, смята директорът на проекта по търсене на извънземен разум (SETI) Сет Шостак.

"Ако човечеството изложи цялата информация за себе си, намираща се в интернет, извънземните цивилизации, ако те съществуват, ще могат по-добре да разберат живота на нашата цивилизация. Тогава представителите на извънземния живот ще могат да формулират своите въпроси към нас така, че ние да можем да им отговорим", казва Шостак.

Шостак е горещ привърженик на идеята, че човечеството трябва да заяви за себе си колкото се може по-активно, за да може скоро да осъществи контакт с представители на извънземен разум.

С такава позиция обаче не всички са съгласни. Физикът Стивън Хокинг смята, че трябва да правим точно обратното – да си седим тихо и да не се обаждаме, тъй като извънземни цивилизации, които имат технологии за пътешествия на междузвездни разстояния, може да ни поробят или да искат да завладеят ресурсите на нашата планета.

Институтът SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) е обобщено название на редица проекти, които са насочени към търсене на извънземни цивилизации и установяване на връзка с тях. Според представителите на проекта, действащ от 1959 година, в Млечния път съществува гигантско количество земеподобни планети. И ако дори малка част от тях е обитаема, това може да означава съществуването на огромен брой цивилизации.

Още новини от света на Космоса и науката можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени