Дали извънземните пият вода? 06.06 | 17:26

"Следвай водата" се е превърнало в мото за астробиолозите

От iNews.bg

Eкип астрономи обявиха тази година, че са открили поне 8 планети в обитаемата зона на техните звезди, където температурите са нито много високи, нито много ниски, за да поддържат живот, подобен на този на Земята. Две от тях, Kepler-438b и Kepler-442b, приличат най-много на нашата планета от всички познати дотук екзопланети.

"Подобна на Земята" означава, че има добри шансове на една планета да има течна вода – нещо, което е по-вероятно в обитаемата зона. "Следвай водата" се е превърнало в мото за астробиолозите, които търсят признаци на живот в космоса. Съществува и нова технология за откриване на вода чрез отражението на светлината в атмосферата на дадена екзопланета, чрез която астрономите се надяват да открият живот на други места скоро.

Но задължителна ли е течната вода за наличие на живот?

Така се смята от дълго време. През 1913 биохимикът от Харвард Лоурънс Хендерсън предлага любопитно обръщане на Дарвиновата еволюция, при която организмите оцеляват в средата си чрез адаптация. Хендерсън твърди, че самата среда е изключително "адаптирана" за поддържане на живот.

Това е доста объркващо. Как може средата да се адаптира?

Хендерсън посочва, че водата е претъпкана с "биоцентрични" качества, сякаш е направена специално за поддържането на живота. Най-невероятното е факта, че водата е течност. Другите прости хидридни молекули – метан, сероводород, амоняк, хлороводород – са газове на стайна температура и обикновено атмосферно налягане. Но не и H2O. Изглежда, има допълнителна допълнителна "лепкавост", която държи молекулите заедно.

Водата има висок топлинен капацитет (може да абсорбира много топлина, без голямо покачване на температурата), затова теченията могат да преразпределят огромни количества топлина и да правят условията на планетата по-еднородни и стабилни. Нещо повече, повечето течности се свиват и стават по-плътни, когато замръзнат, а ледът се разширява и не потъва. Езерата не замръзват отдолу нагоре, което би направило невъзможно размразяването им, а точно обратното – образува се ледена покривка на повърхността, която изолира водата отдолу.

Цялата статия можете да прочетете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени