Древна карта ще пренапише историята на човечеството 29.03 | 10:34

Картата на Пири Реис и до днес озадачава учените

От iNews.bg

Историята на човечеството е една от най-големите загадки на съвременността. Ние всъщност знаем обидно малко. А и фактите, които са ни известни, сега изглеждат доста съмнителни с отчитането на открити доказателства.

Един от тези факти е станала картата на Пири Реис, създадена през 1513 година в Константинопол. Изображенията на тази карта са хвърлили учените в шок.

Загадката на Пири Реис

Човечеството не за първи път се сблъсква с необясними феномени. Примерите са редица: това са и древни паметници, и книги, и учения, чието съществуване няма никакво логично обяснение. Ние, като пациенти с амнезия, се опитваме малко по малко да възстановим историята на човешкия род, но не можем да намерим разумно и достоверно обяснение на спорните факти.

В тази главоблъсканица има много липсващи детайли. Един от тези детайли е картата на Пири Реис. Няколко века картата се "криела", докато през 1929 година не позволила да бъде открита.

На картата са изобразени западното крайбрежие на Африка, източното крайбрежие на Южна Америка и северното крайбрежие на Антарктида. Картата е съставена от турския адмирал Хаджи Мухидин Пири ибн Хаджи Мехмед, а за нейна основа послужили документи, създадени, според изследователите, поне през четвърти век преди новата ера.

Най-удивителното в тази карта е това, че на нея е изобразен континент, за който, както казват учебниците по история, нищо не е било известно до 1820 година – Антарктида.

Какви тайни крие картата на Пири Реис и как си ги обясняват учените, можете да разберете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени