Едно от най-старите копия на Корана открито в Университета в Бирмингам 22.07 | 15:00

Мюсюлманската общност в града приветства находката

От Ралица Илиева

Смятаните за най-старите в света страници от Корана са били открити в Университета в Бирмингам.

Радиокарбоновата дата открита на ръкописа е една от най-старите в света, датираща от преди 1,370 години, според BBC News.

Светата книга на мюсюлманите не са били разпознати в университетската библиотека в продължение на почти век. Тя е била поставена сред други средновековни ръкописи и не е била идентифицирана през цялото това време.

Специалистът по древни ръкописи от Британската библиотека, Доктор Мохамед Иса Уейли е казал, че с настоящото откритие, мюсюлманите имат сериозен повод за радост.


Откриетието

Тестовете, проведени в радиокарбоновия ускорител към Унивеситета в Оксфорд са показали, че ръкописите, изписани на овча и козя кожа, са сред най-старите копия на Корана, открити в света до момента.

Изследванията доказали множество дати, които показват с 95%-това вероятност, че книгата е била написана между 568 и 645 година.

"Според мюсюлманската традиция, Пророкът Мохамед е получил прозренията, на база на които е написан Корана, между 610 и 632 - годината на неговата смърт,'' коментира професора по религии в Унивеситета в Бирмингам, Дейвид Томас.

''Човекът, който е написал книгата може дори да е познавал самия Мохамед. Вероятно го е виждал, вероятно го е и чувал как проповядва. Може и лично да го е познавал, а това само по себе си е впечатляващо,'' добави той. ''Този ръкопис е единствено по рода си съкровище.''

 

Ценният документ

 

Доктор Уайли, куратор на подобни ръкописи в Британската библиотека, споделя че ''тези два документа са изписани на красив и учудващо четлив древен арабски език, като най-вероятно могат да бъдат датирани от времето на тримата калифи''.

Първите три калифа са били лидерите на мюсюлманската общност между 632 и 656.

''Мюсюлманската общност навремето не е била достатъчно богата, за да съхранява животински кожи в продължение на десетилетие и за да може да създава изцяло нови копия на Свещения Коран е имала нужда от доста такива,'' добавя доктор Уайли.

Според него, ръкописът открит в Бирмингам е изключително ценно оцеляло копие от този период.

Ръкописът е част от колекцията Мингана в унивеситета, която се състои от повече от 3,000 средновековни документи, събрани през 20-те години на 20-ти век от Алфонс Мингана - свещеник, роден в Мосул, днешен Ирак.

Той е бил спонсориран да пътува до Близкия Изток от Едуард Кедбъри, който е бил част от небезизвестната империя за шоколади сладкиши.

Водещи

Най-четени