Епидемия от устойчиви инфекции очаква човечеството 13.04 | 12:00

Злоупотребата с антибиотици води до формиране на резистентни щамове вируси

От iNews.bg

Биохимиците отдавна предупреждават, че злоупотребата с антибиотици води до формиране на нови щамове микроорганизми и вируси, в резултат на което последните стават устойчиви към най-доброто медицинско оръжие на човечеството.

И все пак отказът изцяло от антибиотици не е възможен, тъй като леките болести ще се превърнат в едва ли не смъртоносни, а много пациенти може и да не се справят с мощна инфекция.

И докато още едни изследователи търсят оптимално решение на проблемите, други се опитват да оценят мащабите на катастрофата.

Наскоро правителството на Великобритания публикува научноизследователски документ, според който в близките десетилетия човечеството може да очаква истинска пандемия, предизвикана от устойчиви към антибиотици организми, ако още сега не започнем да контролираме употребата на тези препарати от населението.

"Изчислено е, че ако хората се сблъскат с взрив на нова бактериална инфекция в близките 20 години, то ефективно лекарство за лечение на прихваналите я хора – а те ще бъдат около 200 000 – няма да бъде изобретено веднага. Ние очакваме, че около 80 000 от всички инфектирани може да загинат от свръхустойчив щам", разказват изследователите.

Какво означава това в по-конкретни цифри и връщаме ли се в Средновековието можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени