Ето ги и първите в света снимки на вкуса 01.05 | 14:00
Как работят вкусовите рецептори?
Учени от Австралийския национален университет за първи път са успели да запечатат процеса на работа на вкусовите рецептори, съобщава Мегавселена.
Екипът изследователи разгледал отделните клетки на езика на мишка с помощта на специално разработен микроскоп и видял как те захващат и обработват молекулите с различен вкус.
Върху човешкия език се намират повече от 2000 вкусови рецептора, които различават поне пет вкуса – солен, сладък, кисел, горчив и умами (комбинация от всички). И все пак взаимодействието между клетките на вкусовите рецептори и процесът на възприятие на вкуса не са изучени напълно.
Новият инструмент за визуализация показва, че всеки вкусов рецептор съдържа клетки, различаващи всеки от вкусовете. За тази цел учените осветили езика на мишка с инфрачервен лазер, който предизвиква в някои части на езика и молекулите на вкуса ефект на флуоресценция.
Сега учените се надяват да изследват процесите, които в този момент протичат в главния мозък, за да разберат логиката на възникването на вкусовите усещания.
Водещи
-
Главчев: България има амбиция тази година да премине през възможно най-голям брой прегледи в комитетите на ОИСР
Премиерът Главчев посочи, че страната ни има готовност за интензивни преговори. „Стремим се да...
02.05 | 18:00
-
Удря ни силна магнитна буря: Как да се предпазим?
Астрономите предупреждават, че въпросното изригване, ще окаже влияние на навигационната...
02.05 | 17:40
-
МЗ с важно уточнение по казуса с частната болница "Мама и аз"
Във връзка с постъпили запитвания, Министерство на здравеопазването Ви уведомява, следното: По...
02.05 | 17:20
-
В сезона на активност на кърлежите се препоръчва избягването на зони с висока трева и храсти, както и гористи местности.
Също така хората се съветват да носят дрехи със светъл цвят.
02.05 | 17:00
Най-четени
-
Велики четвъртък - най-важният ден от страстната седмица
Вярва се, че през тази нощ момите сънуват човека, за когото ще се омъжат, като слагат пръстена...
02.05 | 09:00
-
Все повече фермери у нас отглеждат кокошки, които снасят цветни яйца
Белите кокоши яйца не са нищо необичайно, но сините, зелените и розовите са истинска находка.
02.05 | 09:45
-
БАБХ: Агне, което е отгледано и заклано в България трябва да има 4 печата със син цвят
"Така си играете на руска рулетка със здравето си и това на семейството", заяви категорично...
02.05 | 12:00