Ето ги и първите в света снимки на вкуса 01.05 | 14:00
Как работят вкусовите рецептори?

Учени от Австралийския национален университет за първи път са успели да запечатат процеса на работа на вкусовите рецептори, съобщава Мегавселена.
Екипът изследователи разгледал отделните клетки на езика на мишка с помощта на специално разработен микроскоп и видял как те захващат и обработват молекулите с различен вкус.
Върху човешкия език се намират повече от 2000 вкусови рецептора, които различават поне пет вкуса – солен, сладък, кисел, горчив и умами (комбинация от всички). И все пак взаимодействието между клетките на вкусовите рецептори и процесът на възприятие на вкуса не са изучени напълно.
Новият инструмент за визуализация показва, че всеки вкусов рецептор съдържа клетки, различаващи всеки от вкусовете. За тази цел учените осветили езика на мишка с инфрачервен лазер, който предизвиква в някои части на езика и молекулите на вкуса ефект на флуоресценция.
Сега учените се надяват да изследват процесите, които в този момент протичат в главния мозък, за да разберат логиката на възникването на вкусовите усещания.
Водещи
-
След срещата-фиаско между Тръмп и Зеленски: Политическите реакции у нас и по света
Министър-председателят Росен Желязков заяви подкрепата си за Киев, Радев го разкритикува
01.03 | 18:00
-
29 арестувани при акция срещу наркотиците в София
В хода ѝ са открити различни видове дрога
01.03 | 17:20
-
Зеленски кацна в Лондон
При пристигането си той заяви, че американската подкрепа за Украйна е от критично важно...
01.03 | 17:00
Най-четени
-
Васил Божков: Председателят на КЗП ми поиска рушвет от 10 000 лв. на ден
На Влади Горанов съм му дал 60 милиона, за да ги носи на Бойко, твърди още Черепа
01.03 | 12:20
-
След срещата-фиаско между Тръмп и Зеленски: Политическите реакции у нас и по света
Министър-председателят Росен Желязков заяви подкрепата си за Киев, Радев го разкритикува
01.03 | 18:00