Животът на Земята станал възможен след сблъсък с тяло като Меркурий 17.04 | 18:00

Ново моделиране обяснява и появата на магнитното поле на нашата планета

От iNews.bg

Геохимици от Оксфордския университет са стигнали до извода, че на ранните етапи от развитието си Земята е претърпяла сблъсък с тяло, подобно по състав на Меркурий.

Именно това събитие е създало необходимите на планетата условия за зараждане на живот (магнитно поле). Резултатите от изследванията на учените са публикувани в сп. Nature.

Изследователите обърнали внимание на това, че съдържанието на самарий и неодим в земната кора съвпадат с тези на Меркурий и са значително по-малко, отколкото в падащите на Земята астероиди. Това позволило да се направи предположение, че в далечното минало нашата планета се е сблъскал с подобно на най-близкото до Слънцето тяло.

Неговите размери може да са сравними с тези на Марс или Меркурий. Напълно е възможно това тяло да е бил самият Меркурий или хипотетичната Тея. В последния случай това може да е довело до образуването на Луната.

За проверка на своята хипотеза специалистите провели компютърно моделиране на процеса. Оказало се, че сярата, попаднала на Земята след сблъсъка ѝ с подобно на Меркурий тяло, е позволила на неодима, както и на урана и други химични елементи да се съединят със сярата, да проникнат в желязното ядро на Земята и да провокират възникването на ядрени реакции в него.

В резултат на това е настъпило нагряване на планетата, вследствие на което се е пуснало магнитното динамо, довело до възникването на магнитосферата на Земята. Изследването на учените потвърждава теорията, според която Земята в миналото е претърпяла сблъсък с масивно тяло, а също така обяснява появата на магнитно поле на планетата ни.

Още новини от света на Космоса и науката можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени