Животът под ледовете на Антарктида (ВИДЕО) 06.04 | 18:31

Сондата Icefin разкри пред учените невиждания подводен живот

От iNews.bg

Американски инженери създадоха специална подводна сонда за изследване на подледния живот на Антарктида. Миниатюрният апарат, добрал се до дълбините на морето Рос през дупка с диаметър 30 сантиметра, е заснел видео за живота в света под ледовете, съобщава Технологичният институт на Джорджия.

"Конструирахме нещо средно между сондите и океанските кораби", разказва ръководителят на проекта Icefin Бритни Шмит. Аналогична технология ще бъде приложена за търсене на живот на други небесни тела, покрити с лед (например на Европа, спътника на Юпитер).

Екип учени и инженери от Технологичния институт на Джорджия сглобил Icefin непосредствено на територията на Антарктида, на американската станция "Макмърдо". През декември 2014 г. апаратът бил пуснат през дупката, под шелфов ледник с дебелина 20 метра, а след това се потопил на дъното, преодолявайки още 500 метра дълбочина.

При цялата си компактност Icefin е снабден с необходимите уреди за навигация и изучаване на биологичните и хидрологичните процеси. Апаратът може да се потопи на километър и половина и да проведе трикилометрово изследване на дъното.

Под ледовете не работи стандартният GPS и поради тази причина на Icefin било поставено навигационно устройство SLAM (едновременна локализация и картографиране – simultaneous localization and mapping), която определя местоположението на апарата по релефа на дъното и леда.

Записаното от Icefin видео демонстрирало на учените невиждана подводна биоценоза – морски звезди, гъби, анемонии и други животни. Освен това датчиците на апарата позволили да се изясни как океанът влияе на свойствата на леда и обратното.

Още новини от света на науката можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени