Звезда бяга панически от Млечния път 08.03 | 10:38

Най-бързото светило в галактиката се движи със скорост 1200 км/с

От iNews.bg

Повечето звезди в галактики от типа на Млечния път са уравновесени спрямо своя център и се задържат на своите места от силата на привличане.

Но астрономите познават няколко звезди, които не се подчиняват на това правило. Скоростта на тяхното въртене е толкова висока, че те могат да се откъснат от мястото си и да започнат да блуждаят по Вселената.

Наскоро астрономите от обсерватрията Кек на Хаваите са открили такава звезда – най-бързата от "свободните" в Млечния път, описвана някога. Тя се движи със скорост 1200 километра в секунда, което ще рече 2,7 млн. километра в час. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Science.

Дълго време учените смятали, че такива звезди са родом от центъра на галактиката. Смятало се, че когато някоя двойна звезда се приближи прекалено близо до свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път, гравитацията разкъсва звездната двойка, в резултат на което една от тях се изтласква в междугалактичното пространство, а другата се поглъща от черната дупка.

Учените изчислили реалната скорост на "скитницата" и открили, че тази звезда не е могла да възникне в центъра на Млечния път. Освен това, за разлика от други "свободни звезди", US 708 е компактна, бързо въртяща се звезда с високо съдържание на хелий.

Всичко сочи, че някога тя е била в двойка с бяло джудже, представляващо остатък от изгоряла звезда. Като по-плътно и следователно – с по-голяма гравитация, бялото джудже е изсмукало водорода от обвивката на своя компаньон и в края на краищата се е взривило.

Учените смятат, че именно взривът на бялото джудже е дал на US 708 импулс, в резултат на което тя е започнала своето "бясно" пътешествие във Вселената.

Още новини от света на науката можете да научите в "Мегавселена".

Водещи

Най-четени