Изследват кратера на метеорита, който вероятно е погубил динозаврите 09.04 | 10:08

Експедиция ще проучва Чиксулуб на полуостров Юкатан

От iNews.bg

Експедиция, финансирана от Европейския консорциум по научно пробиване на морското дъно (European Consortium for Ocean Research Drilling (ECORD), ще се заеме с изучаването на подводен кратер, останал от падането на огромен метеорит, врязал се в Земята преди около 65,5 млн. години.

Този сблъсък предизвикал ужасна екологична катастрофа, в резултат на което от лицето на нашата планета са изчезнали динозаврите, разчиствайки място за развитието на бозайниците и по-конкретно на хората. Или поне така гласи най-популярната хипотеза.

Кратерът, останал на мястото, където метеоритът е паднал на Земята, се намира сега на дъното на Световния океан. Той се нарича Чиксулуб (Chicxulub).

Чиксулуб (на езика на маите: "Демонът на кърлежите" – названието се отнася към древни времена, когато разпространеността на кърлежите в тази местност е била висока) е древен ударен кратер с диаметър 180 км и начална дълбочина до 17-20 км, намиращ се на полуостров Юкатан и влизащ в списъка на най-големите кратери на Земята.

1492408Смята се, че кратерът се е образувал преди около 65 млн. години, в края на периода креда, в резултат на удар на астероид с диаметър около 10 км. Енергията на удара се оценява на 5·1023 джаула, или 100 тератона в тротилов еквивалент (за сравнение най-голямата термоядрена авиационна бомба – АН602, е имала мощност от порядъка на 0,00005 тератона).

Предполага се, че ударът също е предизвикал цунами с височина 50–100 метра, връхлетяло надълбоко в континентите. Освен това по повърхността на Земята е преминала ударна вълна от взрива с висока температура, предизвикала горски пожари по цял свят. В резултат в атмосферата е било изхвърлено голямо количество сажди и въглероден диоксид. Частиците прах и сажди са предизвикали изменение на климата, подобно на ядрена зима, и повърхността на Земята за няколко години е била недостъпна за преките слънчеви лъчи.

В резултат на недостига на светлина фотосинтезата на растенията се е забавила, което може да е довело до намаляване на концентрацията ни кислород в атмосферата. Освен това падането на метеорита, както се предполага, е предизвикало мощна сеизмична вълна, обиколила няколко пъти Земята и предизвикала изливане на лава в противоположната точка от повърхността на планетата.

Геоложката експедиция, състояща се от учени от Тексаския университет, Лондон и Мексико, се готви да изследва подводния кратер, преди всичко загадъчния пръстен от скални породи, намиращ се на неговия връх. Учените се надяват да получат информация за ситуацията, създала се на Земята в момента на катастрофата.

Още любопитни новини от света на науката можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени