Илон Мъск: СпейсЕкс трудно ще фалира, но няма невъзможни неща 01.12 | 13:45

Ако СпейсЕкс не получи навременно одобрение от официалния регулатор, напълно е възможно догодина да не станем свидетели на повече от пет изстрелвания на "Старшип", а редовните полети да започнат след 2023-та година

От iNews.bg

Илон Мъск, харизматичният основател на СпейсЕкс, написа съобщение в Туитър, в което оцени шансовете за фалит на фирмата му като малко вероятни. Все пак той подчерта, че не са изключени - например в случай на сериозна рецесия и огромни загуби по програмите "Старлинк" и "Старшип". Тогава "банкрутът, дори и все още да е невероятен, не е невъзможен", смята Мъск.

Предприемачът се позовава на книгата на Андрю Гроув, някогашният изпълнителен директор на Интел, като я цитира: "Само параноидните оцеляват". 

"Магнитудът на програмата "Старшип" все още не се оценява широко. Тя е предназначена да разпространи живота до Марс (както и до Луната), което изисква 1000 пъти повече товароподемност до орбита в сравнение с всички останали ракети, взети заедно", категоричен е Мъск.

Що се касае до финансовата стабилност на СпейсЕкс, експерти като Ерик Ралф от сайта Тесларати са категорични, че тя не е застрашена. Само през месец ноември фирмата е привлякла огромни инвестиции за 350 милиона долара, а вероятно до края на 2021-ва година те ще възлизат общо на 2,3 милиарда. Общата стойност на СпейсЕкс се оценява на 100 милиарда. 

Това, разбира се, не значи, че финансовият капацитет на СпейсЕкс е безграничен, нито че няма предизвикателства пред фирмата. Инвеститорите могат да се разочароват. Вероятно ще минат години в сравнение с очакванията на Мъск, преди спътниците "Старлинк" да бъдат рутинно изстрелвани със "Старшип". Ако СпейсЕкс не получи навременно одобрение от официалния регулатор, напълно е възможно догодина да не станем свидетели на повече от пет изстрелвания на "Старшип", а редовните полети да започнат след 2023-та година. Но все пак шансът за банкрут остава пренебрежимо нисък, така че вероятно Мъск просто стряска работниците си, за да работят по-усърдно и да не си взимат повече отпуск, отколкото е необходимо.

Водещи

Най-четени