Искате ли да живеете 150 години? Възможно е! 29.04 | 18:00

Алекс Жаворонков ни дава собствен пример как може да стане това

От iNews.bg

Алекс Жаворонков иска да ви докаже това със собствения си пример.

Специалистът по борба със стареенето е сигурен, че науката е достигнала такива висоти, че човекът може спокойно да живее век и половина, и е твърдо решен да ни убеди, че това е възможно.

Жаворонков е от Русия, но работи във Великобритания, където завежда Биогеронтологичния изследователски фонд.

Ученият има широк кръг интереси, но смята борбата със стареенето за най-важната си работа, пише Daily Telegraph. Жаворонков има повече от 40 научни труда, посветени основно на процесите на стареене и борбата с него.

Изследователят е на мнение, че постиженията на медицинската наука и широкото разпространение на антибиотиците позволяват сега хората да живеят много повече, отколкото си мислят.

"Смятам, че дори хора, които сега са над 70-те, имат нелоши шансове да доживеят до 150 и повече", казва той.

Тази си теория д-р Жаворонков иска да докаже със себе си. 37-годишният доктор взема 100 различни лекарства и добавки всеки ден и се надява без проблем да векува. А защо точно до 150 години?

Той дал интервю за Telegraph скоро след като се появили резултатите от изследвания на австрийски медици, от които следва, че старостта, или поне според мнението на въпросните изследователи, ще настъпва чак след 74 години благодарение на постиженията на медицината.

Възможно е границата от 150 години да се е появила в резултат на проста аритметика. Разбира се, съвременният Матусал редовно се занимава с физически упражнения и спорт, често си прави медицински изследвания и сам следи собствената си кръв, като брои кръвните телца.

Ако преди за дълголетниците се говорело, че са късметлии и че имат силен организъм, който се обяснява от цяла редица фактори, включително и генетични, то в скоро бъдеще човечеството ще почувства плодовете на развитието на медицинската наука, обяснява Жаворонков.

"Мисля, че след две-три години ще се появят ефективни фармакологични решения, които ще продължават нашата младост и ще укрепват здравето ни. След това ще се присъединят постиженията на регенеративната медицина и генетиката, които ще позволят да се увеличи продължителността на живота", казва ученият.

Каква е основната трудност и какви са 10-те съвета на Алекс Жаворонков за дълголетие, можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени