Как се манипулира човешкият мозък 06.06 | 12:30

Случайна или умишлена – измамата на мозъка е възможна

От iNews.bg

Учените постоянно изучават как работи човешкият мозък. И едновременно разбират по какъв начин той може да бъде манипулиран – случайно или умишлено.

Ефектът горещо/студено

Температурата може да влияе на степента на доверие между хората.

В хода на експеримент, наречен повтаряща се дилема на затворника участниците били поставени по двама в импровизирана килия и след това ги накарали да свидетелстват един срещу друг – в замяна на по-лека присъда.

По време на опита на единия от затворниците били връчени химични нагреватели, а другия помолили да държи в ръцете си лед. В резултат първите се оказали двойно по-склонни да се доверяват на своя съсед и да не го клеветят, отколкото вторите.

Дешифровчик на мозъка

Когато си четем, ние чуваме гласа си в собствената си глава. Едни и същи мозъчни зони реагират на прочетеното, обработват аудиоинформацията и участват в мислителния процес.

Изхождайки от това, учените от Калифорнийския университет в Бъркли се опитват да разшифроват невронните сигнали, за да създадат медицинска протеза, която да позволява на паарализирани или хора в кома да "разговарят".

Илюзията на мраморна ръка

Необичайният експеримент е проведен от екип европейски невробиолози. Всеки участник трябвало да постави ръката си пред себе си на масата. След това удряли по ръката с малко чукче, но се раздавал звук на чук, който удря по мрамор.

След няколко минути доброволецът чувствал, че ръката му става твърда и тежка като парче мрамор. По този начин мозъкът постоянно обработва информацията, постъпваща от различни сетивни органи, обновявайки възприятието на нашето тяло. Макар че самото тяло си остава предишното.

Още седем начина за измама и манипулация на човешкия мозък можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени