Как се раждат бурите (ВИДЕО) 12.04 | 15:30

Да научим какво води до нарушаване на атмосферния баланс

От iNews.bg

След като разбрахме, че в огньовете на свети Елмо няма нищо мистично, нека си припомним как се образуват бурите, мълниите и гръмотевиците.

Буря без мълнии няма. Обикновено бурите се съпътстват и от проливен дъжд и поривист вятър (а понякога – градушка или торнадо).

Обособените бури, които продължават не повече от час, се наричат едноклетъчни. Няколко такива бури, обединени в група, се наричат многоклетъчна буря. Многоклетъчната буря може да продължи часове и да предизвика цяла редица торнадо, тъй като отделните бурни клетки изчезват, но се появяват нови.

За възникването на буря са необходими четири взаимно свързани компонента.

Подемна сила. За формиране на облаци е необходимо влажният въздух да се повдигне нагоре, а влагата, съдържаща се в него, да се охлади и кондензира. Подемната сила е механизъм, който кара въздуха да се издига.

Съществуват няколко варианта на действие на този механизъм. Когато Слънцето нагрява земята, а земята нагрява въздуха край своята повърхност, нагрятият въздух се устремява нагоре, а неговото място заема студен въздух.

Когато движещата се хоризонтално маса на топлия въздух се сблъсква с неподвижната маса на студения въздух, то по-лекият топъл въздух се издига нагоре и заема пространството над студения въздух. Възможна е и обратната ситуация, когато движещият се хоризонтално студен въздушен фронт се "плъзва" под неподвижната маса на топлия въздух и я кара да се повдигне.

Кои са другите необходими условия за възникването на буря, как се раждат светкавиците и защо чуваме гръмотевици можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени