Климатични изменения довели до войната в Сирия 04.03 | 17:49

Другите причини са корумпираното ръководство, социалното неравенство и масовият ръст на населението

От iNews.bg

Силната суша, започнала през 2006–2010 г., в голяма степен е допринесла за разгарянето на военния конфликт в Сирия.

Според ново изследване, публикувано в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences, катаклизмът е принудил сирийските фермери да се откажат от земите си и да се отправят към градовете, което отчасти е провокирало пълномащабна гражданска война между въоръжените бунтовници и правителството на Башар Асад, в която загинаха стотици хиляди хора.

В своята научна работа изследователите се постарали колкото се може по-подробно да погледнат на влиянието на климатичните изменения върху насилствената политическа нестабилност. Те анализирали данните за времето в Сирия от 1931 г. и открили бързо съкращаване на броя на зимните валежи, важни за селскостопанските култури, а също за ръста на температурите, изсушаващи почвите.

От 1990 г. средногодишната температура в Сирия се е покачила с 1–1,2 градуса по Целзий, а сезонът на валежите се е съкратил с 10%. Единствено обяснение на това развитие на събитията може да е само техногенно изхвърляне на парникови газове.

"Вече е установено, че климатичните изменения могат в бъдеще да повлияят върху здравето на хората и политическите конфликти – коментира проф. Соломон Сян от Калифорнийския университет в Бъркли, изучаващ влиянието на климата върху семейните отношения. – Но е необходимо да знаем, че тези промени вече оказват влияние върху днешната действителност."

Авторите на изследването признават, че не само климатът е станал причина за военния конфликт в Сирия. Сред причините са корумпираното ръководство, социалното неравенство, масовият ръст на населението и неспособността на правителството да облекчи човешките страдания.

Но събраните от учените статистически данни също посочват, че недостигът на вода на териториите на Плодородния полумесец е погубил селскостопанските животни, довел е до ръст на цените за продоволствия, многобройни детски болести и в резултат е принудил 1,5 млн. селски жители от селата да се устремят към препълнените градове. А краткотрайното завръщане на дъждовете е довело до епидемия от житна ръжда, унищожила около половината от реколтата.

Масовата суша, предизвикана от промените на ветровете, малкото количество валежи и рязкото затопляне, по косвен начин е довела до високо ниво на безработица, ръст на цените за зърно с 27% (в периода между 2008 и 2010 г.), глад и недоволство от правителството. Всички тези фактори са провокирали гражданския конфликт.

"Това, че успяхме да проследим развитието на този сценарий в конкретния регион, има голямо значение за бъдещите изследвания – смята един от авторите – климатологът Ричард Сийгър от Колумбийския университет. – Целият свят трябва да се приготви за климатичните изменения, които ще повлекат след себе си глобални последствия."

Учените и американските военни твърдят, че през последните години повишението на температурите е стимулирало вълни от миграция на населението и е ожесточило конкуренцията за оскъдните ресурси – особено на вода. Освен това в Сирия става дума и за рязък демографски скок – ако през 50-те години на ХХ век населението на страната е било 4 млн. жители, то сега те са вече 22 милиона.

"Ние очакваме, че нашата научна работа ще бъде подложена на критика – мнозина ще започнат да твърдят, че гражданската война щеше да се разрази и без суша – продължава Сийгър. – И да, наистина може и да е така – политическият режим е бил изключително непопулярен от самото начало."

"Не мисля, че някой ще се реши да твърди, че измененията на климата са били единствената непосредствена причина за конфликта – съгласява се с него Франческо Фемия, директор на Центъра по изучаване на климата и сигурността във Вашингтон. – Но климатът може да усложни условията, водещи до политически и военни конфликти. Новото изследване предизвиква безпокойство, тъй като климатичните модели предсказват бъдещи силни засушавания в Сирия в близките десетилетия."

Още новини от света на науката можете да откриете тук.



Водещи

Най-четени