Колайдер, работещ край черна дупка, може да разкрие извънземни цивилизации 24.03 | 17:47

Чужд разум със сигурност е заинтересуван от разгадаването на тайните на Вселената

От iNews.bg

Ако във Вселената съществува високоразвита чужда цивилизация, то нейни специалисти вероятно вече са построили работещ на черни дупки ускорител на частици за изучаване на физиката на енергиите на Планкови мащаби.

Ако такава инсталация съществува някъде в обозримия Космос, то по нея може да се засекат разумни съседи по Вселена, смятат учените.

Брайън Лаки и колегите му от Принстънския университет в САЩ са измислили и изучили концепцията за извънземен ускорител на частици на черни дупки в рамките на своето ново изследване.

Изследователите направили изчисления, които позволяват да се смята, че ако такъв ускорител съществува, той ще произвежда неутрино на невиждано енергийно ниво – няколко йотаелектронволта – което може да се засече от земни детектори.

Лаки призовава астрономите, участващи в търсенето на извънземен разум, да се заемат с търсенето на тези частици със свръхвисоки енергии. Идеята се подкрепя от члена на организацията SETI Пол Дейвис от Аризонския университет, който също смята, че вариантите за търсене трябва да са разширени, което е необходимо да излезе извън рамките на използването на традиционните телескопи.

Подобно на хората, смятат учените, извънземните физици трябва да са заинтересувани от разгадаването на тайните на Вселената, а това значи – и от провеждането на физични експерименти.

Цялата статия можете да прочетете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени