Контролът забавя обучението 16.04 | 17:05

Мозъкът на хора, които се обучават по-дълго, се старае да контролира всичко, поддържайки излишни връзки

От iNews.bg

Американски учени под ръководството на Даниъл Басет (Danielle S Bassett) от Пенсилванския университет са установили с какво мозъкът на хора, които усвояват всичко бързо, се отличава от мозъка на тези, които имат нужда от продължителна тренировка за подобно нещо.

За това разказва Скот Графтън (Scott Grafton) от Калифорнийския университет, друг автор на изследването. Резултатите са публикувани в сп. Nature Neuroscience.

За да разберат по-добре как протича процесът на обучение, учените предложили на редица доброволци да се научат да играят проста игра – показвали им редица картички и изисквали определена реакция на тях. След като им обяснили заданието, всеки доброволец трябвало да изиграе 50 партии от тази игра, като учените следили активността на неговия мозък. След това доброволците се тренирали вкъщи и след две, четири и шест седмици преминали повторно изследване.

След шест седмици всички доброволци се научили добре да играят играта, но скоростта на тяхното обучение била различна. Ако в началото на обучението при всички връзките между мозъчните отдели, отговарящи за визуалното възприятие и за моторната дейност, била много силна, тоест играещите се стараели да контролират всичко, то в края такава връзка практически нямало.

Както казва Басет, техният експеримент показал, че при хората, които се обучават бързо, "излишните" връзки между частите на мозъка изчезват по-рано, отколкото при хората, учещи се сравнително бавно, така че остават само нужните за дейността. При тези, които се обучавали по-дълго, мозъкът се стараел да контролира всичко, поддържайки излишни връзки.

Според учените такъв резултат обяснява защо децата учат доста по-бързо от възрастните – работата е там, че кората, отговаряща за контрола, съзрява сравнително късно, затова при децата принципно не може да се наблюдава ефект на "преобучение", при което мозъкът прекалено много мисли и се стреми да контролира всичко.

Още новини от света на науката можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени