Ледниковият период поставил европейците на границата на изчезване 11.04 | 09:55

Първите "следледникови европейци" били недостатъчно за стабилна популация

От iNews.bg

Генетично изследване дава основания да се смята, че след края на последния ледников период "европейците" са били на границата на измирането.

Нов демографски модел показва, че групите хора, които са живели в Европа веднага след края на последното застудяване, са били значително по-малко, отколкото е необходимо за стабилно съществуване на популацията и нормално възпроизводство.

Обикновено "минимално необходимият" размер на групата се оценява на 500 души, но първите "следледникови европейци" са живели на групи по 20–30 души, пише изданието Horizon.

"Като археолог и антрополог бях напълно потресен, когато видях колко малобройна, колко малка е била числеността на популацията", казва Рон Пинхаси (Ron Pinhasi), водещ изследовател на проекта ADNABIOARC и професор от Дъблинския университетски колеж (Ирландия).

Последствията от изследването са значителни за разбирането на произхода на жителите на съвременна Европа. Сега ще се наложи учените да преразгледат не само моделите на разселване на човека и колонизирането на континента, но и нашето генетично родословие.

Какво е открил екипът на Пинхаси можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени