Марс е утопия. Финалист на Mars One наруши обета за мълчание 21.03 | 09:40

Астрофизикът Джоузеф Рош разказа истината за проекта

От iNews.bg

Астрофизик от Дъблин, един от 100-те финалисти на проекта Mars One, критикува организаторите на марсианския проект и призна мисията за неизпълнима.

Амбициозният холандски проект Mars One предполага изпращане на няколко екипа доброволци на Червената планета.

Според замисъла на организаторите те ще колонизират Марс от 2025 година, а всичко случващо се – от тренировките на Земята до живота на чуждата планета – ще се излъчва като риалити шоу.

Всеки жител на Земята можеше да подаде заявка за участие. В средата на февруари 2015 година компанията обяви имената на 100 финалисти, сред които и ирландския учен Джоузеф Рош – доктор на науките по физика и астрофизика, преподавател в Тринити колидж в Дъблин.

Месец след победата в първия тур Джоузеф Рош наруши обета за мълчание, даден на организаторите на проекта, и даде интервю за изданието Medium.com, в което разказа за финансовата и организационната несъстоятелност на мисията Mars One.

По-конкретно той признава, че много кандидати са се озовали на финала благодарение на големи дарения. Организаторите на проекта открито призовали участниците да купят стоки на Mars One или да дарят пари, за да съберат необходимите точки, които ще им помогнат да се озоват сред финалистите.

Цялата статия можете да прочетете в "Мегавселена".

Водещи

Най-четени