На Венера продължават да изригват вулкани 22.06 | 12:15

Наличието на активни вулкани на втората планета досега е било предмет на спорове

От Антония Михайлова

Учени от Института за изследване на Слънчевата система към обществото "Макс Планк" (Германия) откриха следи от вулканична активност на Венера благодарение на апарата Venus Express на Европейската космическа агенция (ESA).

Наличието на активни вулкани на Венера досега е било предмет на научни спорове. Атмосферата на планетата се състои основно от въглероден диоксид, а налягането на повърхността на Венера е 93 пъти по-голямо от земното.

Учените смятали, че газовата обвивка на планетата се явява резултат от активна вулканична дейност, но нямало потвърждение на тази хипотеза.

Бордовата камера на Venus Express направила снимки на повърхността на Венера в инфрачервения диапазон, на които изследователите открили четири области с яркост, която значително се изменяла в продължение на няколко дни наблюдения.

Отначало тяхната температура била с 350°C по-висока от тази на околните райони и достигала 830°C, след това доста рязко спаднала. Учените сметнали това за признак, че вулкани на Венера продължават да изригват и до днес.

Водещи

Най-четени