Несправедливи сме към нарцисистите 16.04 | 14:27

"Самовлюбените" всъщност употребяват "Аз" изказвания не по-често от другите

От iNews.bg

Смята се, че хората, склонни към нарцисизъм, постоянно употребяват лични местоимения в първо лице, единствено число: "Аз казах" (и така нататък).

Но ново изследване на психолози от седем университета на Германия и САЩ под ръководството на Ангела Кери опровергава тази представа. Статията за изследването се готви за печат в Journal of Personality and Social Psychology.

Международният екип учени анализирали комуникативното поведение на повече от 4000 жители на двете страни. Някои от тях били склонни към нарцисизъм, други – не. Всички доброволци били изследвани по четири параграфа:

– те трябвало да разкажат за себе си на другите участници в експерименти, като на едни се налагало да се изказват пред голяма аудитория, а на други – пред малък кръг;

– да четат постове, които са писали във Facebook;

– да фиксират своя поток от съзнание, тоест да записват всичко, което им идвало наум;

– да напишат съчинения за своите най-успешни и неуспешни моменти в живота, както и на други подобни теми.

Анализирайки след това всички тези материали, психолозите открили, че "нарцисистите" всъщност употребяват "Аз" изказвания не много по-често от другите участници в експеримента. Както за мъжете, така и за жените тази разлика не превишавала статистическата грешка.

Но защо ни се струва обратното? Кери и колегите ѝ смятат, че съставяйки си впечатление за човека като за нарцисист (за което не ни е необходимо много време), ние започваме повече да обръщаме внимание на местоименията "аз", "мой", "мое" в неговата реч, затова ни се струва, че той ги употребява много често. Макар че всъщност това е илюзия.

Като пример може да се посочи сегашният американски президент Барак Обама. Дълго време се смятало, че в неговите речи "Аз" изказванията са прекалено много. Но анализът показал, че по този показател Обама отстъпва и на Клинтън, и на двамата Буш – баща и син.

Наскоро пък психолозите установиха, че склонността към нарцисизъм при мъжете се среща по-често. И съдейки по всичко, така е било винаги.

Още новини от света на науката можете да откриете в Мегавселена.

Най-четени