Обща мисия ще отклонява орбитата на астероид 08.04 | 09:37

ЕSA и NASA ще атакуват 170-метрово космическо тяло

От iNews.bg

Метеоритът, взривил се над Челябинск през февруари 2013 година, за пореден път напомни на човечеството колко беззащитно е то пред силите на природата, включително и тези с извънземен произход.

Но специалистите се разминават в мнението, че не всичко е толкова критично. Разбира се, сравнително неголямо тяло, способно впрочем да сътвори локален апокалипсис в рамките на отделен град, може да падне на Земята във всеки момент.

Но почти всички гигантски астероиди, които периодично се сближават със Земята, се намират под строгия контрол на астрономите. Техните орбити са изчислени за много години напред и за щастие нито един от тях не представлява опасност засега. От друга страна, днес хората нямат ясен план какво да правят, ако опасен обект бъде открит и сблъсъкът се окаже неизбежен.

Във всички известни фантастични филми смели астронавти унищожават гигантски астероид с помощта на ядрен взрив. Но в реалността такъв сценарий едва ли ще спаси планетата. Първо, мощността на взрива може да не е достатъчна, за да разкъса тяло с диаметър от няколкостотин до няколко хиляди метра.

Ако все пак той се окаже успешен, вместо едно ядро човечеството рискува да получи заряд от шрапнели, последствията от падането на които върху планетата едва ли ще се смятат за щастливо разрешаване на ситуацията.

Как НАСА и Европейската космическа агенция ще си стиснат ръцете за благото на човечеството, можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени