Огньовете на свети Елмо 11.04 | 15:38

Независимо от названието и външния вид в това явление няма нито огън, нито горене

От iNews.bg

Огньовете на свети Елмо са ярки светлини, които се предизвикват от натрупан електричен разряд по време на бури.

Това явление може да се наблюдава на мачти на кораби, на пилони, около самолети, които летят през бури, понякога на върховете на планини.

Първоначалното мнение за огньовете на свети Елмо е доста плашещо, тъй като изглеждало, че предметите са обхванати от призрачен огън, който разпространява страховити звуци.

Легендата гласи, че огньовете на св. Елмо се появявали, след като в морето по време на силна буря починал св. Елмо (покровител на средиземноморските моряци). Преди смъртта си той дал обещание, че ще даде сигнал на моряците дали им е съдено да бъдат спасени.

Малко по-късно на мачтата се появила необичайна светлина, моряците я приели като изпълнение на даденото от свети Елмо обещание.

Древните гърци и римляни свързвали появата на тези огньове с появата на божествените близнаци Кастор и Полукс. Но във всички времена появата на ярките мистични огньове са били добър знак сред моряците, тъй като това означавало, че покровителят им е наблизо и няма да позволи да изпаднат в беда. Ако моряците видели само един огън, това било лоша вест и ги чакало корабокрушение.

Появата на огньовете на св. Елмо било щастлив знак, тъй като те се появявали в края на бурята. Според някои данни Христофор Колумб ободрил по този начин своя екипаж, уморен от пътешествието, като им показал появили се на върха на мачтата огньове на свети Елмо.

Но невинаги появата на огньовете на свети Елмо са добро предзнаменование. За лош знак се смятало, ако огньовете се спуснат от мачтата на палубата. Някои вярвали, че това е душата на покоен техен другар, върнал се да ги предупреди за надвиснала беда. Ако светлината се появяла над човек, това вещаело скорошната му гибел.

Каква е физиката на явлението, можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени