Откриха признаци за течна вода на Марс 14.04 | 11:24

Близо до повърхността на Червената планета по-скоро има слой течност

От iNews.bg

Нови данни от марсохода Curiosity сочат, че вода присъства на Червената планета не само в ледниците. Близо до повърхността на Марс по-скоро има слой течност, съобщава Lenta.ru.

За това говори наличието на соли на хлорната киселина в почвата – това вещество така понижава температурата на замръзване, че водата не се превръща в лед, но остава във вид на наситен солен разтвор. Новото изследване е представено в сп. Nature.

Учените се убедили в наличието на калциев перхлорат в почвата. При съответни условия той попива водните пари от атмосферата. Получените от марсохода данни свидетелстват, че такива условия се създават през зимата, през нощта и веднага след изгрева на Слънцето. При настъпване на тъмнината част от парата кондензира на повърхността на планетата, превръщайки се в слана. Но калциевият перхлорат, образувайки солен разтвор с водата, понижава температурата на замръзване. В крайна степен сланата отново става течност.

Според учените преди 4,5 млрд. години на Марс е имало шест пъти повече вода и плътна атмосфера. След това почти цялата вода е отлетяла в Космоса – поради липсата на защитно магнитно поле на Марс. На Земята то се създава от течното желязно ядро на планетата. Макар на Марс да се е съхранила течна вода, едва ли в нея има живи организми – там е прекалено сухо, студено, а космическата радиация убива всичко живо (или поне така е според земните критерии).

През 2015 година други изследователски групи съобщиха, че в марсианските ледници, скрити под дебелия слой прах, се съдържат повече от 150 млрд. куб. м лед. Също така специалистите на НАСА заявиха, че в далечното минало почти цялата повърхност на Северното полукълбо на Марс е било заемано от океан.

Още новини от света на науката можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени