Разгадаха карта, вдъхновила Колумб 17.06 | 09:37

Според историци тази карта била изучавана от Христофор Колумб при пътешествието му в Индия

От iNews.bg

Американски учени пресъздадоха с многозонална снимка загубените контури на континентите и подписите на картата на света на Хенрикус Мартелус (Henricus Martellus).

Тази карта е начертана във Флоренция през 1491 г., и именно тя, според много историци, е била изучавана от Христофор Колумб при пътешествието му в Индия, съобщава сайтът на Йейлския университет.

Картата на Мартелус е подарена на университета през 1962 година, но за пет века тя толкова е извехтяла, че учените не могли да прочетат нито един надпис. През 2014 година картографи и специалисти по обработка на изображенията започнали да изучават документа и го заснели в 12 цвята, включително извън видимия спектър, пише Lenta.ru.

Преди всичко учените се убедили, че Колумб е работил именно с картата на Мартелус. В записките на Фердинанд (син на великия мореплавател) се казва, че Колумб търсил Япония точно където я поставил немският картограф – на голямо разстояние от бреговете на Азия. По този начин Япония не е изобразявана на нито една друга карта от XV век, отбелязва ръководителят на изследването Чет ван Дъзер (Chet Van Duzer).

На новите изображения учените успели да прочетат дори съобщения за народите на Земята – например в Южна Азия, според Мартелус, са живели панотиите, които можели да се завият с ушите си. Установено било, че картографът е взел информация за Азия от ръкописно издание на книгите на Марко Поло.

Освен това учените разбрали, че очертанията на Африка са били изобразени от Мартелус буквално с думите на самите африканци: той използвал картата Egyptus Novelo, в съставянето на която участвали етиопските делегати на Фераро-Флорентинския събор (1438-1445).

Накрая новите изображения също помогнали на учените да изяснят, че именно трудът на Мартелус бил основен източник за Мартин Валдземюлер – съставител на най-древната карта (1507 г.), на която е нанесено името "Америка" – много надписи по картите съвпадат.

Преди време пък учените съобщиха, че са открили скрит текст на картата, вдъхновила Колумб да направи първото си пътешествие през Атлантика, допълва Мегавселена.

Водещи

Най-четени