Разгадаха тайната на загадъчния уроборос на Сатурн 15.04 | 09:49

Гигантската буря се появява веднъж на 30 години

От iNews.bg

Мощните урагани, които приличат на гигантски бели петна, се появяват на всеки 30 години в атмосферата на Сатурн благодарение на натрупани пари вода в долните ѝ слоеве, които действат като своеобразна тапа, пречеща на освобождаването на енергията във вид на неголеми бури, се казва в статия, публикувана в Nature Geoscience.

Около веднъж на 30 години, или един път през Сатурновата година, астрономите наблюдават появата на гигантски урагани на Сатурн. Последният от тях (и шестият в историята на наблюденията) е фиксиран през 2010 година, когато дори астрономи любители успели да видят на диска на планетата гигантско бяло петно с размери 15 000 км.

Сондата "Касини", работеща на орбита на Сатурн от 2004 година, успяла да проведе серия измервания на "голямото бяло петно" и да определи неговия състав. Андрю Ингърсъл (Andrew Ingersoll) и колегата му Чен Ли (Cheng Li) от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена (САЩ) анализирали данните, събрани от инструментите на "Касини" и ги използвали за създаването на компютърен модел на атмосферата на Сатурн.

Виртуалното копие на газовия гигант им помогнало да открият изключително просто и елегантно обяснение на това, как възникват тези бури и защо протичат веднъж на 30 години.

Каква е причината за възникването на гигантския "уроборос" можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени