След уволнение хората губят вяра в околните 15.03 | 12:33

Доверието не се възстановява и при постъпване на ново работно място

От iNews.bg

Британски изследователи изясниха, че след уволнение хората губят вяра в околните.

Екип учени от университета на Манчестър са провели мащабно изследване, в което са взели участие 7000 британци, чиято средна възраст е била 33 години.

Изводите са направени след провеждането на редица психологически тестове, в които влизали въпроси за трудоустройството на респондентите, а също за тяхното доверие към околните.

Резултатите показали, че хората, които са били уволнявани от работа поне веднъж в живота, с 4,5% по-малко се доверяват на околните, а също изпитват проблеми в откритото общуване в социума, което не било забелязано у хората с постоянна работа.

Освен това изследователите са установили, че човек, който е загубил местоработата си, около 9 години след уволнението изпитва трудности с комуникацията в обществото.

Вярата в околните не се възстановява и при постъпване на ново работно място. Водещите специалисти на експеримента твърдят, че изследването дава основание да се смята, че уволнението може да стане причина за психическо заболяване. А продължителните проблеми с намирането на работа повишават риска от сърдечен пристъп.

Друго изследване, проведено от учени от САЩ, пък сочи, че за поддържане на инициативност и професионализъм човек трябва да сменя работата си на всеки 5–7 години. В експеримента на американските социолози взели участие 500 души с различни професии. Както показали резултатите, след 5–7 години работа на едно и също място човек губи професионализъм, става безинициативен и вече не вижда перспективи за кариерен ръст.

Въпросното изследване се явява важна крачка, призвана да помогне в регулирането на взаимоотношенията във фирми, в които са заети повече хора. Ръководството трябва да следи нивото на компетентност на своите служители и навреме да ги повишава в длъжност или да ги прехвърля на друго място. Оптималният срок за работа на едно място според учените е 5–7 години.

Още новини от света на науката можете да откриете в "Мегавселена".

Водещи

Най-четени