Снежният човек е жена маймуна от XIX век 08.04 | 18:05

Двуметровата Зана, която можела да надбяга кон, не е била човек, сочи ДНК анализ

От iNews.bg

Огромната жена на име Зана, която е живяла през XIX век в Русия и е приличала на полумаймуна-получовек", всъщност може да е търсеният от стотици изследователи, учени и фантасти Йети.

Това твърди проф. Брайън Сайкс (Bryan Sykes) от Оксфордския университет.

Свидетели разказвали, че тази жена, открита в кавказките планини между Русия и Грузия, е имала всички черти на "диво животно" и е била покрита с гъста червеникава козина. Експерти смятат, че тя е открита в далечния Очамчирски район в Република Абхазия.

През 50-те години на XIX век я видял местен търговец, който наел група ловци, а те я уловили и оковали във вериги. Проф. Сайкс твърди, че Зана е държана в "яма, заобиколена от остри колове", и била продавана от човек на човек, докато не попаднала като прислужница при княз Едги Генаба.

Тази жена маймуна имала поне четири деца от местни мъже и както съобщава Times, някои потомци на Зана и до днес живеят по тези краища.

Сайкс направил невероятното си откритие, когато провел анализи на образци от слюнка, взети от шестима живи роднини на Зана, и зъби от починалия ѝ син Куит. Анализът показал, че всички те имат нужното количество африканска ДНК, затова Зана била "100% африканка", но не приличала на нито една известна група.

Тя приличала на див звяр, "чиято най-страшна черта било изражението на лицето ѝ – то не било човешко, а животинско", написал през 1996 г. един руски зоолог. Този учен, събрал свидетелства от очевидци на Зана, допълвал: "Силата и издръжливостта ѝ са били огромни." Тя можела да надбяга кон и да "преплува бурната река Москва (в текста очевидно става дума за река Моква) дори в разлив, когато водата се повдигала до най-високото ниво".

Някои твърдели, че тя била робиня, избягала от османците, но проф. Сайкс смята, че нейната "нямаща аналог ДНК" опровергава тази теория. Ученият е на мнение, че предците ѝ са излезли от Африка преди повече от 100 000 години и са живели в кавказките пущинаци едно поколение след друго.

С времето Зана попаднала при княза, който я купил и я използвал като слугиня в имението си в абхазкото село Тхина. От съхранените записи на очевидци става ясно, че тя е била невероятно силна, спала на улицата и бягала гола из имота чак до смъртта си през 1890 година.

Някои колеги на Сайкс се съмняват в други негови открития, да речем, че забелязани в Бутан Йети всъщност може да са били неизвестни породи мечки. Независимо от липсата на твърди доказателства от анализ на предполагаеми "косми на Йети" професорът казва, че си е съставил твърдото убеждение за "съществуването не нещо подобно" след разговори с десетки свидетели.

Сайкс обяснява, че не знае кой се явява най-добрият кандидат за званието "човек маймуна" – Голямата стъпка, Йети или Алмасти в Русия. Той казва: "Голямата стъпка се търси от много повече хора. Но аз смятам, че най-вероятният кандидат за това е или Йети, или Алмасти, живеещи в труднодостъпни и слабонаселени райони."

Каква е исторята на Снежния човек, Голямата стъпка и Йети можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени