Стивън Хокинг става запазена марка 02.04 | 11:41

Получените средства ученият ще дава за благотворителни цели

От iNews.bg

Световноизвестният учен Стивън Хокинг е започнал процедура по регистрация на своето име като търговска марка. Физикът вече е подал необходимите документи в Офиса по интелектуална собственост на Великобритания, където е стартирала процедура по оформяне на правата по търговско използване на неговото име, съобщава Nature.

Средствата, които може да получи ученият за продажбата на изделия с името си, Хокинг възнамерява да даде за благотворителни цели, по-конкретно за борба със СПИН.

Представител на Кеймбриджкия университет, където работи ученият, коментирал тази новина по следния начин: "Това е лична работа на професор Хокинг, а не на университета, но аз смятам, че той е взел правилно решение за защита на своето име." Сега в интернет може да се открият сувенири и бельо, на които е изобразен ученият.

Освен Хокинг, следвайки примера на Джоан Роулинг и Дейвид Бекъм, друг известен популяризатор на науката – Брайън Кокс, също възнамерява да регистрира името си като търговска марка. В момента кукли, чашки и тениски с изображението на учения се продават без негово съгласие в Amazon.

Повече подробности можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени