Стойте по-далече от мълниите! 15.04 | 14:06

До какви поражения водят електрическите разряди и как да се пазим?

От iNews.bg

Мълнията не се явява най-смъртоносното творение на бурите. Внезапните наводнения, предизвикани от проливните дъждове, отнемат живота на много повече хора, отколкото мълниите.

Но мълниите от типа "облак–земя" водят до възникване на горски пожари – още една не по-малко сериозна заплаха за живота на хората и за целостта на имуществата. Достатъчна е само една буря, та стотици, а понякога дори и хиляди мълнии, носещи невероятна топлинна и електромагнитна енергия, да предизвикат обширни пожари.

През юни 2008 година необичайно силна гръмотевична буря изненадала цяла Северна Калифорния – удари от мълнии предизвикали рекордните за щата брой пожари – 842.

Изсушените от Слънцето гори и поляни, както и незащитените от вятъра региони на първо място страдат от пожари, предизвикани от мълнии. Такива пожари са един от елементите на природния цикъл за възобновяване на флората по тези места. Дъждовете, росата, снежната покривка и други валежи могат да задържат разпространението на пламъците.

Но при така наречените сухи бури дъждовните капки се изпаряват, без да достигнат земята, което позволява на пожарите бързо да се разгарят и да се разпространяват на значителни територии. Горещият и гъст черен дим се издига нагоре, в резултат на което могат да се образуват пирокумулативни ("огнени") облаци.

Възходящите потоци въздух носят със себе си водни изпарения (пари) от изгорената растителност, които се охлаждат и кондензират в тъмни, ниско висящи облаци. В тези облаци също могат да се образуват разряди, предизвикващи пожари.

Дърветата, които често се явяват най-високите обекти на местностите, по естествен начин привличат мълниите. При попадане на мълния в дърво степента на нанесените увреждания зависи от това, по какъв път идва тя. Мълнията протича по пътя на най-малкото съпротивление, което в случая с дървото означава зоната с най-голямо съдържание на влага.

Обикновено тази зона се намира непосредствено под кората. Ако мълнията премине в зоната под кората по посока отгоре надолу, обратният разряд сваля колата от ствола на дървото, образувайки дълъг белег.

Най често след такъв удар на мълния дървото оцелява. Мълния, която преминава по посока отгоре надолу по центъра на ствола на дървото, води до мигновено преобразуване на цялата влага на дървото в газ, в резултат на което дървото напълно се разрушава, разкъсвайки се на части.

Какво е въздействието на мълнията върху човека и можем ли да се спасим от мълниите, можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени