Търси се тяло за главата на програмиста Спиридонов 10.04 | 14:43

Италианският хирург Серджо Канаверо се спря на руснак за уникалната трансплантация

От iNews.bg

Италианският хирург Серджо Канаверо обеща да трансплантира тяло на руснака.

Парализиран руски програмист е готов да стане първият човек, чиято глава ще бъде присадени към чуждо тяло. Газета.Ru се опитва да разбере има ли шансове за благоприятен изход от такава операция.

В сряда (8 април) италианският неврохирург Серджо Канаверо съобщи, че е избрал човека, на когото за първи път в света ще бъде трансплантирано чуждо тяло.

Изборът на доктора е 30-годишният руски гражданин Валерий Спиридонов, програмист от гр. Владимир, който е болен от тежка мускулна атрофия, приковала го завинаги към инвалидната количка.

Валерий казва, че се решил на отчаяната стъпка, тъй като иска да използва шанса да се сдобие с ново тяло преди смъртта си.

"Дали се страхувам? Естествено, че се страхувам. Но това не е толкова страшно, колкото е много интересно – разказва Спиридонов пред Daily Mail. – Но трябва да е ясно, че аз нямам голям избор. Ако пропусна този шанс, моята съдба ще бъде незавидна. Всяка нова година влошава моето състояние."

Известно е, че докторът и неговият бъдещ пациент още не са се срещали. Канаверо не е изучавал историята на болестта на Спиридонов и двамата са общували само по Skype.

Хирургът казва, че получава много писма с молба за присаждане на тяло, но първите му пациенти ще станат хора, страдащи от мускулна атрофия.

Подробности за безпрецедентната трансплантация можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени