Учени определиха най-уязвимите за ебола страни 05.03 | 10:01

Експертите са разработили аналитични инструменти, които да помогнат при бъдещи огнища

От iNews.bg

Експерти в областта на здравеопазването, с помощта на специално разработен аналитичен комплексен метод, определиха най-уязвимите страни за възникването на епидемия от ебола, става ясно от материал, публикуван в Eureka.

Аналитичният инструмент, базиран на използването на широко достъпни статистически показатели в четири сфери – политическа, икономическа, социо-културна и медицинска, – е разработен от специалисти от неправителствената организация RAND Corporation – американски стратегически изследователски център.

"Нашите методи може да са полезни за определяне на бъдещите "горещи зони" (за епидемия от ебола – б.р.), казва ръководителят на проекта от RAND Мелинда Мур.

В допълнение към Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, където последната епидемия от ебола беше много тежка, изследователите, използвайки новия метод, назовават още шест страни в Африка в групата с повишен риск – Буркина Фасо, Централноафриканска република, Чад, Кот д'Ивоар, Етиопия и Мали. Рискът от възникване на ебола в Афганистан е оценен от експертите като най-високия в Южна Азия.

Изследователският екип на RAND е създал и редица аналитични инструменти, с чиято помощ властите на страните от рисковата група могат да се подготвят за бъдещи извънредни ситуации.

По последни данни на Световната здравна организация от ебола в трите западноафрикански страни са се заразили почти 24 000 души, починали са 9600. В Либерия вирусът е убил повече от 4000 души.

Огнището на хеморагичнита треска ебола избухна в Западна Африка през февруари 2014 година. Най-много от вируса пострадаха Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. По последни съобщения на СЗО броят на жертвите на вируса е надминал прага от 9000 души. В последно време случаите на нови заболявания в Либерия са намалели значително, което позволява да се говори, че епидемията започва да спада.

Още новини от света на науката можете да научите тук.

Водещи

Най-четени