Учени откриха четирикрака змия в Бразилия 24.07 | 14:36

Създанието е било с дължина 19,5 см

От Ралица Илиева

В Бразилия учени са открили останките на първата досега змия с четири крайника. Те са датирани от преди 113 млн. Години, според ново изследване, публикувано в сп. "Сайънс".

Откритите останки на неизвестното досега животно, което получи името Tetrapodophis amplectus, са с дължина 19,5 см.

Досега на няколко пъти са откривани древни останки на змии със задни крайници, но за първи път има случай на четириного влечуго.

Миниатюрните ръце и крака на древната змия не са били използвани от нея за придвижване, а по-скоро за сграбчване на плячка. Изкопаемото създание показва приспособяване към заравяне, не към плуване, и засилва доводите в подкрепа на идеята, че змиите са еволюирали на сушата.

Научният спор се води отдавна между палеонтолозите, а според някои вече се изчерпват възможностите за доказване на тезата, че змиите са произлезли от морски влечуги.

"Това е най-примитивната вкаменелост на змия, и определено приживе тя не е била водна", е оценката на д-р Ник Лонгрич от Университета в Бат.

Пред Би Би Си той обяснява, че опашката на създанието няма формата на гребло и по тялото му няма признаци на перки. В същото време дългото туловище и късата му муцуна са типични за животно, ровещо се в земята.

Водещи

Най-четени