Хамстерите са най-щастливи, когато разполагат с удобства и развлечения 29.07 | 11:12

Това установиха британски учени от ливърпулския унивеситет

От Ралица Илиева

Хамстерите са най-щастливи, когато живеят в "обогатена" среда и разполагат с удобства и развлечения, като люлеещ се хамак. Това установиха британски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

В подобни условия тези симпатични гризачи показвали признаци, близки до тези на радостните хора. Хамстерите изпитвали видимо удоволствие, когато кафезите им бивали обзавеждани с повече екстри - легла, хамаци, въртящи се колела, пластмасови колибки и дъвчащи пръчици. 

Учените от ливърпулския университет "Джон Мурс" тренирали опитните животни, като ги приучили да разпознават горчивата от подсладената вода, която им предлагали на две различни места. Всички хамстери първоначално били настанени в кафези с тънък слой дървен талаш и въртящо се колело със стъпалца и две тръби от които да могат да пият горчива или подсладена вода.

Някои от тях след това били настанени в по-луксозна обстановка, с хамаци, пластмасови палатки и с по-добри места за спане. Гризачите с луксозното обзавеждане се оказали по-големи "оптимисти" и по-често търсели път към подсладената вода, отколкото тези от "бедняшката среда".

Според авторката на изследването д-Емили Бетъл стопаните на домашни животни трябва да имат предвид тези особености на своите четириноги любимци. "Обогатената среда" подобрява настроението им. Учените констатирали, че щастието и "оптимизмът" при избора на сладка храна рязко спадали, когато свикналите на лукс хамстери били отново преместени в спартанска обстановка.

Водещи

Най-четени